Újra vásárlási idősáv védi az időseket

Az idősek bármikor vásárolhatnak, de kétórás védett idősávban csak ők tartózkodhatnak a boltokban, a drogériákban és a gyógyszertárakban. Keddtől élnek az új szabályok.

Jakubász
2020. 11. 23. 12:45
null
20200508 Budapest Koronavírus-járvány idején csak maszkban lehet vásárolni a boltokban. Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak – jelentette be Orbán Viktor a közösségi oldalán, miután aláírta az erről szóló kormányrendeletet. Hozzátette: az idősáv szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között él majd. – Ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban – mondta a kormányfő. – A pontosság kedvéért: az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban – nyomatékosította a kormányfő.

– Világosan látszik – folytatta – a járvány statisztikáiból, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály továbbra is a szüleink és a nagyszüleink korosztálya. Őket kell elsősorban védenünk. Ez a rendelet őket védi. Vigyázzunk rájuk, vigyázzunk egymásra – zárta szavait a miniszterelnök.

Az új rendelkezést a kormány az idősügyi tanács mai ülése után adta ki.

Hétfő délután megjelent az idősek vásárlási idősávjáról szóló kormányrendelet is. A jogszabály a kihirdetést követő napon lép életbe, vagyis kedden már alkalmazni kell.

A rendelet értelmében a 65 évnél idősebbek – saját és családjuk érdekében –

  • az élelmiszerüzleteket,
  • a drogériákat
  • és a gyógyszertárakat
  • hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között kereshetik fel. Ekkor – vagyis a védett vásárlási idősávban – a nyugdíjasokon kívül csak az ott dolgozók tartózkodhatnak az üzletekben. Fontos ugyanakkor, hogy az idősek máskor, a nap más szakaszaiban is szabadon felkereshetik az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.