Növekedésről szóló zöldprogramot indít Kazahsztán

Jelentős gazdasági ­modernizációs csomagot és zöldfordulatot jelentett be az alig egy éve hatalmon lévő kazah elnök. Kazahsztán gazdasága hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, és fontos szerepet játszik a kínai konténerek Európába juttatásában: a kazah–kínai határon épül a világ egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása, egy óriási logisztikai központ.

2020. 09. 04. 6:19
A Chinese flag marking a railway linked to China is seen in front of a train at the Khorgos border crossing point, east of the country's biggest city and commercial hub Almaty, Kazakhstan
A Chinese flag marking a railway linked to China is seen in front of a train at the Khorgos border crossing point, east of the country's biggest city and commercial hub Almaty, Kazakhstan, October 19, 2015. Kazakhstan wants to establish itself as a major trading hub between China and Europe and get a share of a $600 billion market, but it will have to end tough, often time-wasting, regulations that hurt its reputation as a cross-border trading partner. Picture taken October 19, 2015. REUTERS/Shamil Zhumatov - GF20000033626 Fotó: Shamil Zhumatov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazahsztán elnöke új gazdasági programot jelentett be a napokban, adta hírül a fővárosból jelentkező, angol nyelvű Kazinform. Kazahsztán mint Kína nyugati szomszédja komoly szerepet játszik a kínai selyemút működtetésében. A China Railway adatai szerint az első félévben 5122 Kína–Euró­pa tehervonat közlekedett, ami 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

Forrás: REUTERS

Éppen a kazah határátkelő, Korgasz volt a legforgalmasabb logisztikai pont a Kínából származó összes selyemút­útvonal közül: az első félévben kétezer vonatot kezelt, ami 48 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. Érdemes tudni, hogy Khorgoson a világ egyik legnagyobb logisztikai központja, szaknyelven szárazföldi kikötője épül, és azt a sajtóban a világtörténelem legnagyobb infrastrukturális beruházásaként emlegetik. Érdekesség, hogy a kínai–kazah határon ugyanúgy át kell rakodni a konténereket a normálról a széles nyomtávú vágányokon közlekedő vagonokra – és viszont –, mint Záhonyban. Az orosz vasúti norma az egész Szovjetunióban érvényesült, így Kazahsztánban is.

Támogatják a kkv-kat

Kazahsztánban bő egy éve történt lényeges politikai változás, az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev lemondott, és az elnöki székben Kaszim-Zsomart Tokajev követte. Az elnök hét pontban határozta meg a változások irányát.

Ezek vonatkoznak a vagyon és a felelősségi rendszerek igazságos elosztására. A jövőben elsődleges szerepet kapnak a magánvállalkozások, amelyek alatt a ­kkv-k támogatása és erőteljes fejlesztése is értendő. Kiemelt cél a gazdasági hatékonyság növelése, amely tisztességes verseny keretei között valósítható meg. Szükséges az innovatív oktatáson keresztül a humán tőke fejlesztése, a gazdaság és a környezetvédelem összehangolása, valamint a kormány döntéseinek érvényesítése. Az elnök azt is bejelentette, hogy egy új, kimondottan a hazai agráripari szektor fejlesztését célzó programot is terveznek. Az államfő szorgalmazza továbbá a bürokrácia csökkentését. Szerinte 25 százalékkal csökkenteni kell az állami apparátus és a részben állami szektor személyzetének arányát.

Tokajev elnök szerint Kazahsztánnak figyelmet kell fordítania az állam szociális törvénykönyvének kidolgozására és a szociális kifizetések digitalizálására is. A kazah állam visszaállítja a katasztrófa- és sürgősségi helyzeteket kezelő minisztériumot, emellett megalapítja a Stratégiai Tervezés és Reformok Ügynökségét is, amely közvetlenül az elnöknek tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.

Zöldnövekedésről szóló javaslatok

Az államfő mindezek mellett utasítást adott a zöldnövekedésről szóló javaslatcsomag kidolgozására, amely magában foglalja a kazahsztáni fiatalok környezettudatos nevelését, valamint a belföldi, ökológiai turizmus fejlesztését. Tokajev elnök szerint hazájának demográfiai helyzetén is változtatni kell. Mint mondta, Kazahsztán minden hatodik családjára igaz, hogy utódok nélkül marad.

Az államfő ezért szorgalmazza a mesterséges megtermékenyítési program ­népszerűsítését és széles körű kiterjesztését. Az elnök javasolta továbbá a végrehajtó titkárok intézetének megszüntetését és a részben állami szektor reformjának folytatását. Döntöttek az egészségügyi dolgozók támogatásáról is. Az elnök utasítása alapján 2020 második felében százötvenmilliárd tengét három­százmillió eurót) fognak kifizetni számukra a koronavírus-járvány okozta válság miatt. Érdeklődésünkre Horváth László tiszteletbeli kazah konzul méltatta Tokajev elnöknek a mélyreható változásokról szóló bejelentését. Mint mondta, az intézkedésekkel Kazahsztán gazdasági fejlődésének hatékonysága és eredményei megsokszorozódnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.