Vége a kivárásnak az ingatlanpiacon

Valamelyest megtorpant az elmúlt hónapokban a lakáspiaci kereslet, sokan ugyanis a családvédelmi akcióterv otthonteremtést segítő lépéseinek hatálybalépésére vártak. Mostantól a csok igénylése is új lendületet vehet, hiszen pél­dául a használt lakáshoz is felhasználható 10-15 millió forintos támogatott hitelre az előzetes jelek szerint óriási az igény.

2019. 07. 03. 5:45
null
Július elsejével új lehetőségek nyíltak a vásárlók előtt a családvédelmi akciótervvel Fotó: Éberling Andrá
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 104 ezer család vette igénybe április végéig a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), több mint 304 milliárd forint összegben – derül ki Tállai András pénzügyminiszter-helyettes minapi országgyűlési írásbeli válaszából. Mivel a vissza nem térítendő, akár tízmillió forint támogatást jelentő csok igénylőinek száma már az év elején átlépte a százezret, a lendület mintha kissé visszaesett volna az elmúlt hónapokban. Valószínűleg nem véletlenül: a csoknak a családvédelmi akcióterv részeként július 1-jével elérhetővé váló bővítése, továbbá a falusi csok és a babaváró támogatás bevezetése a gyermekeseknek új lehetőségeket nyitott a saját otthonhoz. –

A családvédelmi akciótervvel az állam minden korábbinál nagyobb mértékben támogatja a fiatalok családalapítási, gyermekvállalási és otthonteremtési terveinek megvalósítását – jegyezte meg Tállai András.

Jelentős élénkítő hatással lehet az ingatlanpiacra, hogy a csok mellé a kétgyermekeseknek igényelhető 10 millió és a háromgyermekeseknek elérhető 15 millió forint kedvezményes hitelt már használt lakóingatlan vásárlására is fel lehet használni. Ráadásul eddig a csok szabályai 35 millió forintos felső határt szabtak a használt lakásoknál, ami például az elmúlt évek budapesti áremelkedésével életszerűtlenné vált: az előírásoknak megfelelő méretű lakások java része ennél drágább.

Az eddigi megtorpanást az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő hálózat is jelezte, amely rendszeres havi becsléseket készít a lakáspiac forgalmáról. A Duna House (DH) közlése szerint júniusban országszerte mintegy 10 500 adásvétel történt a lakás­piacon, ami 2018 júniusához viszonyítva csaknem 20 százalékos visszaesést jelent. A DH a júliussal bővülő családtámogatásoktól felfutást vár az ingatlanpiacon.

Július elsejével új lehetőségek nyíltak a vásárlók előtt a családvédelmi akciótervvel

Egy másik közvetítőiroda, a Balla Ingatlan az elmúlt hetekben sorra írta elemzéseit a különböző budapesti városrészekről, amelyek fő mondanivalója rendre az volt: kivárás tapasztalható. Nagy Csaba, a cég dél-budai régiós vezetője szerint eddig egyértel­műen a júliusi változások híre fogta vissza a forgalmat, de a második fél évben megjelennek majd az eddig elmaradt vásárlások.

Nagy Andrea, a cég I., II. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője pedig egyenesen arról beszélt, hogy tetszhalott állapotba merevedett a bel-budai ingatlanpiac tavasszal és a nyár elején. – Míg az év elejére még az volt jellemző, hogy a korábbiakhoz hasonlóan alakult a forgalom, és kisebb áremelkedést lehetett tapasztalni, a második negyedévben ezt mintha elvágták volna – jelentette ki, hozzátéve, hogy jóformán nincs kereslet, mindenki kivár. Nagy Andrea kifejtette: bár a változó csok hatására mindenki óriási áremelkedésre vár, szerinte az ingatlanpiac nagy része már most túlárazott, ezért nem valószínű a nagy drágulás.

A csok folyósításában legnagyobb szereplőnek számító OTP Bank szerint a legtöbbeket érintő és talán legnagyobb hatású változás a csokhoz igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban lesz. A pénzintézet hangsúlyozta: ezt a kölcsönt azok is igényelhetik, akiknek még nincs gyermekük, de nyilatkoznak a gyermekvállalásról. Ez esetben az első gyereknek négy, a másodiknak nyolc éven belül kell megszületnie. – Az új intézkedéseknek köszönhetően egyre több családnak válik elérhetővé a saját tulajdonú otthon, ami az egyik legfontosabb a magyarok életében. Ezt a legutóbbi Hello Otthon kutatásunk is megerősítette: a felmérésben megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a saját tulajdonú ingatlan adja meg az otthon nyugalmát – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.