Veszprémből választották az Év tájházát

A háromosztatú, boltíves tornácú, a kisnemesi falvak népi építészeti jellegzetességeit magán viselő veszprémi Bakonyi Ház érdemelte ki idén az Év tájháza címet.

2019. 10. 02. 15:27
null
Hazánkban hatszáz ilyen építményt tartanak nyilván Fotó: Laczkó Dezső Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromosztatú, boltíves tornácú, a kisnemesi falvak népi építészeti jellegzetességeit magán viselő veszprémi Bakonyi Ház érdemelte ki idén az Év tájháza címet. A Dunántúl építészeti kultúrtörténetének egyik legnagyobb műgonddal őrzött és legkedveltebb kulturális-turisztikai épülete – amelyet évenként több tízezren keresnek fel bakonyi vagy balatoni kirándulásuk során – a környék növényei­nek etnobotanikai oktatókertjeként a Balaton-felvidék és a Bakony flórájából is ízelítőt ad. Az Év tájháza címet a múlt hét végén, a Magyar Tájházszövetség XVII. országos konferenciáján adták át.

Hazánkban hatszáz ilyen építményt tartanak nyilván
Fotó: Laczkó Dezső Múzeum

Az élő hagyományok megőrzésének és tárgyi értékeinek helyzetét is számba vevő tanácskozást követően Hegedűsné Majnár Márta, a szövetség ügyvezető elnöke lapunknak azt mondta: hazánkban a szervezet ernyője alatt háromszáz, ezeken kívül pedig további mintegy háromszáz tájházat tartanak számon. A működési engedéllyel rendelkezők az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap pályázataira nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.