Visszaállítják a lengyelek a Brüsszel által támadott adót

A bírósági döntés egyelőre nem hatályos, az EB formális – vagyis nem tartalmi – okokra hivatkozva két hónapon belül fellebbezhet ellene.

Magyar Nemzet
2019. 05. 19. 10:34
A statue depicting European unity is seen outside the European Parliament in Brussels
Brüsszelnek az új források elosztásánál a brexit mellett számolnia kell a migráció gazdasági hatásaival és az innovációs forradalom erősödésével Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország visszaállítja az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban megtámadott progresszív kereskedelmi adót az Európai Bíróság csütörtöki döntése nyomán. Ezt pénteken jelentette be Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő, aki az ottani közszolgálati rádióban arról is beszélt, hogy amikor az Európai Unió Bíróságának döntése hatályossá válik, a korábban felfüggesztett lengyel szabályozás alapján visszaállítják a kiskereskedelmi adót.

Az uniós bíróság úgy döntött, hogy az Európai Bizottság hibát követett el, amikor a 2016-ban az európai uniós szabályok által tiltott burkolt állami támogatásnak minősítette az akkor Lengyelországban még csak bevezetés előtt álló progresszív adót. A bírósági döntés egyelőre nem hatályos, az EB formális – vagyis nem tartalmi – okokra hivatkozva két hónapon belül fellebbezhet ellene.

A felfüggesztett szabályozás havi 17 millió zloty (mintegy 1,3 milliárd forint) alatti árbevételre nullás adókulcsot szab meg. A szóban forgó rendelkezés értelmében azonban havi 17 és 170 millió zloty között 0,8 százalékos, havi 170 millió zloty fölött pedig 1,4 százalékos az adókulcs.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Lengyelország számára nagyon kedvezőnek minősítette a bíróság döntését. A kormányfő szerint a kiskereskedelmi különadó igazságos módon támogatja a lengyel kis és közepes forgalmú boltokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.