Visszafogott húsvétra készülünk

A pénteki munkaszüneti nap után folytatódik az élénk forgalom a boltokban, főként hogy húsvétvasárnap és -hétfőn zárva lesznek az üzletek. Csütörtökön sokan fordultak meg az élelmiszerüzletekben, a piacokon, az áruházláncoknál az ünnepi beszerzések miatt. Ugyanakkor az iparági jelzések szerint – habár minden tipikus, minőségi alapanyagból nagyobb arányban fogyott idén – élelmiszerből a korábbi éveknél visszafogottabb mennyiségeket, kisebb adagokat vásárol húsvétra a lakosság. A szakszövetség ebből úgy ítéli meg, hogy a családok az intelmeket megfogadva, nem készülnek nagyobb összejövetelekre az elkövetkező napokban.

2020. 04. 11. 7:05
null
Kevesebb fogyott eddig az árukból, mint tavaly ilyenkor Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma is arra lehet számítani a kereskedelemben, hogy miként csütörtökön, megélénkül a boltok látogatottsága, és az idősávos vásárlási gyakorlatnak megfelelően egész nap ütemesen zajlanak a lakossági beszerzések a húsvét előtti utolsó bevásárlási napon. – A ­piaci jelzések szerint egyértelműen megállapítható, hogy az idén jóval visszafogottabban alakulnak a húsvét előtti tipikus bevásárlások, mint a korábbi években. Kevesebb alapanyag fogy, kisebb mennyiségeket vásárolnak a családok, ami arra utal, hogy mértéktartó, szerényebb ünneplésre készülnek, nem terveznek nagyobb összejöveteleket – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György felhívta a figyelmet: a kijárási korlátozás meghosszabbításával új szabályként jelent meg, hogy az egyes önkormányzatok immár saját hatáskörben meghatározhatják, hogy a helyi piacon mettől meddig tart a 65 év felettieknek kijelölt vásárlási idősáv, vagyis helyenként változhat az eddig kialakított rend. Felidézte: míg az év második legerősebb ünnepi időszakában korábban 50-60 milliárd forinttal ugrott meg az élelmiszer-forgalom, a 2020-as húsvét előtt az alkalmi növekedés ennél sokkal kisebb. Az eddig megszokott, legalább egy-két hetes húsvét előtti erős látogatottság eleve elmaradt a boltokban, és az utolsó, ünnep előtti hétköznapon, csütörtökön sem érte el az eddigi ütemet a forgalom felfutása.

– Sokan megvették a sonkát, a tojást, a friss zöldségeket, a szezonális termékeket és megvehetik még ma is, amikor a legalapvetőbb cikkeket árusító üzletek az aktuá­lis szabályok szerint nyitva tartanak – mondta a főtitkár.

Ezzel együtt úgy látja, az eddigi élelmiszer-értékesítés mennyiségéből az olvasható ki, hogy a legtöbb helyen ezúttal mértéktartóbb lesz a húsvéti ünneplés, a készletek alakulásából eddig az látszik, hogy általánosan kevesebb nyersanyag és friss áru, ételalapanyag fogy az előző évek arányaihoz képest.

Ez a szakértő szerint azt sejteti, hogy az elkövetkező napokban a lakosság túlnyomó többségénél nem lesznek nagyobb vendégeskedések. – Úgy tűnik, a magyarok többsége megfogadta azt az intelmet, hogy lehetőség szerint a szűk családok ne menjenek vendégségbe, kerüljék a nagyobb összejöveteleket, csoportos utazgatásokat húsvétkor – fogalmazott Vámos György.

Kevesebb fogyott eddig az árukból, mint tavaly ilyenkor
Fotó: Havran Zoltán

Csütörtökön tömve voltak a 15 ­óráig nyitva tartó barkácsüzletek, az építőanyag-, a kertészeti és a háztartási boltok is. A sűrített nyitvatartási idő ­miatt is láthatóan rengetegen igyekeztek a szezonnak megfelelően beszerezni a kertészkedés, kertfelújítás, kültéri programok, grillezés, sportolás kellékeit is; aki teheti, kihasználja a hét végére ígérkező nyárias időt is az otthonában. Ezek az üzletek a főtitkár jelzése szerint még ma is erős forgalomra készülnek délután 3-ig, akárcsak az esti, délutáni zárásig a kisebb-nagyobb élelmiszerüzletek, az áruházláncok, piacok, állateledelboltok, drogériák, patikák, illetve az üzemanyagtöltő állomások. Húsvétvasárnap és -hétfőn zárva tartanak a boltok, a rendeltetésük folytán kivételnek számító egységeken kívül legközelebb kedden nyitnak ki a kereskedők.

Figyelemre méltó újdonság, hogy a meghosszabbított kijárási korlátozás rendelete szerint a dohányárut kínáló üzletek kikerültek a kivételek közül, vagyis már a trafikoknak is be kell zárniuk minden nap 15 órakor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.