időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A török elnök hevesen bírálta az egyiptomit kilenc halálraítélt kivégzése miatt

Forrás: MTI
2019.02.24. 10:23

Recep Tayyip Erdogan török elnök hevesen bírálta szombaton egyiptomi hivatali kollégáját, Abdel-Fattáh esz-Szíszit, amiért a héten az arab országban kivégeztek kilenc fiatalt Hisám Barakat főügyész 2015-ös meggyilkolása miatt. Erdogan kijelentette, hogy nem hajlandó találkozni Szíszível.

A török elnök a CNN-Türk és a Kanal D tévéknek adott interjújában beszélt erről.

„Természetesen azt mondják, hogy ez az igazságszolgáltatás döntése volt. De hát az igazságszolgáltatás, a választások és minden más csak báb, mert az egy tekintélyelvű, sőt totalitárius rendszer. Sokan kérdezik, miért nem találkozom Szíszivel. Nem akarok találkozni ilyen emberrel” – jelentette ki.

Az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-as megbuktatása óta gyakorlatilag nem léteznek a török-egyiptomi kapcsolatok. Erdogan gyakran hasonlítja Murszi elmozdítását ahhoz a puccskísérlethez, amely ellene irányult 2016 júliusában. Bírálta most a nyugati országokat is, amiért „vörös szőnyegen” fogadják a Murszi hatalmát megdöntő tábornokot, akiből a jelenlegi elnök lett.

Hisám Barakat főügyészt támadói pokolgéppel ölték meg. Egy egyiptomi lap szerint a gyilkosságért kivégzettek közül hatan egyetemisták voltak, amikor letartóztatták őket. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint az ügy egyes vádlottjai arról számoltak be, hogy erőszakkal hurcolták el és kínzással vették rá őket a bűncselekmény beismerésére a tárgyalás során. A perben további 19 embert börtönbüntetésre ítéltek.

Az év eleje óta 15 embert végeztek ki Egyiptomban. Emberi jogi csoportok szerint a hatóságok legkevesebb 165 ember életét oltották ki 2013 júliusa óta, beleértve azt a legkevesebb 32-t, akit 2018 januárja és novembere között végeztek ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.