Alku nélküli brexit felé sodródik London

Judi Tamara
2019. 02. 21. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit sajtó tegnap esti értesülései szerint továbbra sincs áttörés Brüsszel és London között brexitügyben. Theresa May tegnap késő délután találkozott Jean-­Claude Juncker bizottsági elnökkel Brüsszelben, ám feltételezhetően nem sikerült megfelelő garanciát kapnia a kilépési megállapodás legvitatottabb, ír tartalékmegoldásra vonatkozó részére.

Juncker a tárgyalást megelőzően maga is arról beszélt: fogalma sincs róla, hogy May mit akar neki mondani, de kétli, hogy „konkrét jelentőséggel bíró” fejlemény születne a találkozón. A brüsszeli Politico értesülései szerint a londoni kormány berkeiben sem teljesen tisztázott a jelenlegi brexitstratégia.

Mindez annak fényében aggasztó, hogy a brit kilépésig alig több mint egy hónap van hátra, a miniszterelnöknek pedig mielőbb a parlament számára is elfogadhatóvá kell tennie a kilépési megállapodást. A londoni alsóházban jövő hét elején szavazhatnak a már módosított alkuról, adta hírül az amerikai Bloomberg, míg a brit The Telegraph kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt: számos unióbarát miniszter lemondással fenyegette meg a konzervatív kormányfőt, akinek így szintén érdeke, hogy a szavazás minél előbb végbe menjen.

Mozgolódások márpedig nap mint nap vannak a Westminsterben. Tegnap a konzervatív kormánypárt három képviselője is csatlakozott ahhoz a független frakciócsoporthoz, amit a minap az ellenzéki Munkáspártból kilépett hét képviselő hozott létre. A kilépéseket mindkét oldal a brexittel indokolta. A frissen távozott konzervatívok szerint „Theresa May kormánya sodorja felelőtlen módon az országot a megállapodás nélküli brexit szakadéka felé.

Felelős kormány nem zúdíthatja tudatosan és szándékosan az ilyen romboló hatású kilépés súlyos következményeit az egyénekre, a közösségekre és az üzleti szektorra”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.