Ismét régóta nem látott járványok pusztíthatnak

Sok venezuelai az egészségügyi ellátás hiánya miatt kel át a határon – kisgyerekekkel érkezők, állapotos nők vagy gyógyszerellátásra szoruló betegek teszik meg a hosszú távot.

Zetelaki Réka
2019. 02. 24. 9:13
The Wider Image: Malnourished Venezuelans hope urgently needed aid arrives soon
A rossz higiénés viszonyok megterhelik az egészségügyet Fotó: Carlos Garcia Rawlins Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járványok törhetnek ki Venezuelában, ahol összeomlott az egészségügyi ellátás, írta pénteken a The Guardian brit lap szakértőkre hivatkozva.

A cikk szerint magas a kockázata annak, hogy malária, dengue-láz, zikavírus vagy más betegség okozzon járványt, mióta a dél-amerikai ország nem fogad el külföldi segítséget ezek megakadályozására, a megelőzés pedig visszaszorult. A The Lancet című, tekintélyes brit orvosi szaklap fertőző betegségekkel foglalkozó kiadványában jelent meg hosszabb riport, amely szerint korábban visszaszorított betegségek bukkanhatnak fel újra. A szakértői csoport nyilvános és nem nyilvános adatok elemzésével arra jutott, hogy a vérszívók, szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek terjedőben vannak, és új területeket fertőztek meg Venezuelában, idézi az MTI is az elemzést. A kutatók szerint aggasztó, hogy a betegségek a diaszpórával átterjedhetnek Kolumbiá­ba, Brazíliába és a karibi régióba is.

A rossz higiénés viszonyok megterhelik az egészségügyet Fotó: Reuters

A kolumbiai lapok már számos riportban számoltak be arról: sok venezuelai az egészségügyi ellátás hiánya miatt kel át a határon – kisgyerekekkel érkezők, állapotos nők vagy gyógyszerellátásra szoruló betegek teszik meg a hosszú távot. A Nemzetközi Vöröskereszt arról tájékoztatott, hogy egy csoportjuk, amely a kolumbiai–venezuelai határon dolgozik, naponta vizsgál át venezuelai elvándorlókat. Kiemelték, elsősorban elsősegély-ellátást nyújtanak számukra, sokan térnek be légzési nehézségekkel vagy sérülésekkel. Az orvosok szerint a hideg időjárás megnöveli a kóros lehűlés és egyéb betegségek kockázatát, különösen, hogy sokan kénytelenek több éjszakát is a hegyekben tölteni.

Szakértők szerint a kolumbiai egészségügy is nehezen tudja kezelni a nagymértékű bevándorlást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.