Kevesebb brit rendőr, egyre több bűnöző

Egyre többen mutogatnak Theresa Mayre – most épp nem a brexit mikéntje, hanem az Egyesült Királyság késelési statisztikái miatt.

Judi Tamara
2019. 03. 07. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen mutogatnak Theresa Mayre – most épp nem a brexit mikéntje, hanem az Egyesült Királyság késelési statisztikái miatt. Lapunk is beszámolt róla, hogy a hét végén újabb negatív rekord született a szigetországban, ahol csak az elmúlt öt évben 93 százalékkal, 347-re nőtt azoknak a 16 éven aluliaknak a száma, akiket egy adott évben szúrt sebekkel kezeltek kórházban. Két tizenévest az elmúlt héten, mindenféle előzmény nélkül késeltek halálra.

A közvélemény felháborodását látva Sajid Javid brit belügyminiszter rendőri vezetőkkel találkozott tegnap, és sajtóforrások szerint arra kérte a szakembereket, hogy péntekig nevezzék meg, mire van szükségük e bűnügyi trendek gyors megfordításához. Ezzel majdnem egy időben Sadiq Khan, London munkáspárti főpolgármestere a Cobra vészhelyzeti bizottság összehívását sürgette.

A késelési válság nemcsak rossz időpontban jön a brexittel bajlódó kormánynak, de személy szerint Theresa Mayt is kedvezőtlenül érinti: a miniszterelnök még belügyminiszterként kurtította meg a rendőrállományt, így az utóbbi években körülbelül 21 ezerrel csökkent a brit utcákon járőröző egyenruhások száma.

Utóbbit ellenzéki kritikusai mellett most saját kollégái is a miniszterelnök szemére vetik. „Hatalmas hiba volt, hogy 2014-ben leállították az utcai igazoltatásokat” – írta a Daily Mail hasábjain Boris Johnson, aki korábban a főváros polgármesteri székéből harcolt a bűnbandák ellen.

A kormányfő számára talán a konzervatív kritikánál is kínosabb, hogy a minap Cressida Dick, a londoni rendőrség főparancsnoka hazudtolta meg, amikor egy rádióműsorban arról beszélt: bárki láthatja, hogy van kapcsolat a rendőrök számának csökkenése és az utcai bűnözés mértéke között.

May pár napja még váltig állította: a késelések és a rendőrségi állomány mérete nincs közvetlen összefüggésben egymással, sokkal inkább arra kell összpontosítani, hogy a rend emberei rögtön tudjanak reagálni az eseményekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.