Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint sikeres volt a Trump-Kim találkozó

Sikeres volt Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hanoi csúcstalálkozója – jelentette ki John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

Forrás: MTI2019. 03. 03. 22:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolton szerint az amerikai elnök „megvédte az amerikai érdekeket”, ezért „a siker megkérdőjelezhetetlen”.

„Ha nem lehet jó megállapodást kötni, márpedig az elnök a lehető legjobb ajánlatot tette erre, akkor a megállapodás hiánya jobb, mint a rossz megegyezés” – hangsúlyozta.

A nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap három televíziós interjúban is a hanoi csúcstalálkozó jelentőségét bizonygatta. A CNN hírtelevízió mellett megszólalt a CBS és a Fox televízióban is.

A CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos heti politikai vitaműsorában Bolton közölte: a Trump-kormányzat álláspontja szerint „nincs határideje” az észak-koreai atomfegyver-mentesítésnek. „Szerintem az elnök változatlanul optimista, hogy ez megtörténhet” – mondta. Mindazonáltal elismerte, hogy Phenjan nem kötelezte el magát atomfegyver-programja felszámolása mellett. „Kim Dzson Un maga mondta nekem a legutóbbi találkozónkon, hogy több szakaszra lesz szükség, mire megállapodásra jutunk” – fogalmazott Bolton.

A Fox televízióban lényegében ugyanezt ismételte meg. Elutasította azt az értékelést, miszerint a tárgyalások megszakadása kudarc lett volna, hangsúlyozva, hogy nem szabad „rossz megállapodást” kötni. „Az elnök a szingapúri csúcstalálkozón nyitva hagyta a kaput Észak-Korea számára, de ők nem léptek be rajta” – utalt Bolton a tavaly júniusban Szingapúrban tartott első csúcstalálkozóra. Majd hozzáfűzte: Trump „nyitva hagyta ezt a kaput Hanoiban is”, és hajlandó nyitva tartani a következő tárgyalásokig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.