Az iráni kormány pert indít az amerikai szankciók miatt

A teheráni kormány pert indít Iránban azok ellen az amerikai tisztségviselők ellen, akik szankciókkal sújtották az iszlám köztársaságot, és ha kell, a Nemzetközi Bírósághoz fordul az ügyben – jelentette be Haszan Róháni iráni elnök hétfőn.

Forrás: MTI2019. 03. 18. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni állami televízióban élőben közvetített beszédében Róháni elmondta, hogy a büntetőintézkedések hatására gyengült a rial, és nőtt az infláció.

Az iráni államfő jelezte: utasította a külügyminisztériumot és az igazságügyi tárcát, hogy indítsanak pert iráni bíróságokon azon amerikaiak ellen, akik szerepet játszottak az Irán elleni szankciókban.

„Ezek a büntetőintézkedések emberiesség elleni bűncselekmények” – vélekedett.

Ha Iránban a szóban forgó amerikai tisztségviselők ellen döntenek, akkor Teherán a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az ügyben – tette hozzá.

Teherán októberben kisebb győzelmet aratott, miután a Nemzetközi Bíróság kötelezte az Egyesült Államokat: biztosítsa, hogy az iráni szankciók nem érintik a humanitárius segélyeket és a polgári repülés biztonságát.

„Az amerikaiak egy dolgot akarnak: vissza akarnak térni Iránba, és újra irányítani akarják a nemzetet” – figyelmeztetett Róháni az 1979-ben, az iszlám forradalom által megdöntött, a Nyugat támogatását élvező Pahlavi-dinasztia korszakára utalva.

Iráni tisztségviselők körében elterjedt nézet, hogy Washington a szankciókkal meg akarja dönteni a teheráni kormány hatalmát, és az amerikai érdekeket jobban kiszolgáló kabinetet akar az ország élére helyezni.

Az Egyesült Államok azt követően léptette újra életbe az Iránra atomprogramja miatt kiszabott szankciókat, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.