A katedrális újra régi fényében fog ragyogni angol építészek szerint

A párizsi Notre-Dame katedrális újra régi fényében fog ragyogni – vélték a Windsor-kastély újjáépítői.

Forrás: MTI2019. 04. 16. 21:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építészek, akik a világ legnagyobb, ma is lakott kastélyát, a windsorit ért tűzvész után a helyreállítást végezték, azt üzenik Franciaországnak: a Notre-Dame talán előbb fog a régi fényében tündökölni a hétfői pusztító tűzvész után, mint a gyászoló párizsiak várnák.

A II. Erzsébet brit uralkodó lakhelyét sújtó 1992-es tűz után ki merik mondani, a gótikus katedrálisépítés ékköve megmenthető – közölték. A windsori munkálatokat vezető Donald Insall Associates most a londoni Westminster-palota renoválásán dolgozik.

„Biztosíthatom a franciákat, hogy a Notre-Dame újjáépíthető, készen állunk, hogy segítsünk” – mondta Francis Maude, az iroda egyik építésze, aki Varsó második világháború utáni helyreállítására és a lebombázott drezdai Frauenkirche német újraegyesítés utáni helyreállítására hivatkozott.

Az angol történelem sokszor véres évszázadait túlélő Windsor-kastély 1992-es tűzvésze Viktória királynő kápolnájából indult, egy lámpától gyúlhatott meg egy függöny november 20-án.

A helyreállítás azonnal elkezdődött és öt évvel később, 1997. november 20-ára, Erzsébet és Fülöp herceg aranylakodalmára véget is ért. Mintegy 37 millió fontba (13,7 milliárd forint) került.

A kezdeti fázisban az a legnagyobb kérdés, hogy a megmaradt szerkezetből mennyi erősíthető és tartható meg, és mekkora részt kell lebontani és újjáépíteni„ – mondta Maude.

A szintén a Windsor-kastély helyreállításán dolgozó Giles Downes, a Stratford's Building Crafts College elnöke szerint Franciaországban könnyebb lehet a régi épületek restaurálásához értő mestereket találni az országban a középkor óta működő, szakemberek ezreit tömörítő Compagnons du Tour szervezet segítségével.

”Építőanyag is található. Feltételezem, a tető tölgyfából épült, tölgy pedig sok van, magas, egyenes törzsű, kocsánytalan tölgy is, amelyre szükség lesz. Észak-Európában több tölgyet ültetnek, mint amennyit felhasználnak„ – magyarázta.

”A Notre-Dame a nyugati építészet egyik drágaköve, óriási veszteség ért bennünket„ – tette hozzá Maude.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.