Jól jön a káosz a brit Munkáspártnak

Megnyerné a választásokat a brit Munkáspárt, állítja egy tegnap közölt brit felmérés. A brexit elhúzódása miatt ugyanis sokat zuhant a kormányzó Konzervatív Párt népszerűsége, a jelenlegi helyzetet azonban a szociáldemokratáknak sikerült kihasználniuk.

Buzna Viktor
2019. 04. 15. 6:50
Labour leader Jeremy Corbyn gives speech in Hastings
Jeremy Corbynék megnyernék a brit választásokat Fotó: Peter Nicholls Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexitfolyamat főszereplőjévé léphet elő a brit Munkáspárt, legalábbis erre utaltak a brit kilépéssel kapcsolatban a hétvégén megjelent hírek. A The Sunday Telegraph című konzervatív lap által készített közvélemény-kutatás szerint a szociáldemokratáknak valós kormányalakítási esélyei lehetnének. A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt egy azonnali parlamenti választáson 296, a jelenleg is kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt pedig csak 259 képviselői helyet szerezne a londoni alsóházban.

A tegnap megjelent cikk a brit jobboldal népszerűtlenségére hívja fel a figyelmet. A brexit eredeti határideje, már­cius 29. óta elvégzett összes felmérés átlagát tekintve a Konzervatív Párt támogatottsága nem haladja meg a 31 százalékot, ami nyolc százalékpontos visszaesés azóta, hogy november végén a kormány és az Európai Unió között megszületett a brexitmegállapodás. A cikk szerint a toryk népszerűsége azért zuhan, mert nem tudták kiléptetni az Egyesült Királyságot a kijelölt időpontban az EU-ból.

Az elhúzódó brexit során a brit jobboldal polarizálódott, a kilépést pártoló szavazók az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjához (UKIP) vagy az újonnan alakult Brexit Párthoz vándorolnak át. Évekig a UKIP volt a legnagyobb kilépést támogató politikai erő, a szervezet egykori vezetője, Nigel Farage azonban a hétvégén bejelentette a Brexit Párt megalakítását, amivel a brit politika arculatának teljes megváltoztatását tűzte ki célul.

Jeremy Corbynék megnyernék a brit választásokat
Fotó: Reuters

A jobboldal megosztottságát kihasználva a Munkáspártnak sikerült növelnie népszerűségét. A Magyar Nemzetnek korábban nyilatkozó Matthew Ashton, a Nothingham Trent University oktatója szerint a kilépés körüli kaotikus állapotokat minden politikai erő próbálja a saját hasznára fordítani. – A Munkáspárt és a Demokratikus Unionista Párt is a saját pecsenyéjét sütögeti, pártpolitikai játszmákat játszanak – mondta Ashton, hozzátéve, a Konzervatív Párton belül is súlyos érdekellentétek vannak.

Közben az Európai Unióban egyre erősödnek a brit kilépést sürgető hangok. Múlt hét csütörtökön Theresa May ismét időt nyert, a Brüsszelben hozott döntés értelmében az Egyesült Királyságnak legkésőbb október 31-ig kell elhagynia az Európai Uniót. A kormányfő azonban május 22-ig szeretné elfogadtatni az alsóházban a kilépési egyezményt, mert ebben az esetben nem kell részt vennie az európai parlamenti választásokon.

A Munkáspárt igyekszik kihasználni a Mayre nehezedő kettős nyomást. A brit kormányfő a brexitmegállapodásról szóló, első sikertelen parlamenti szavazást követően pártok közötti párbeszédet kezdeményezett. Az egyeztetéseket David Lidington miniszterelnök-helyettes vezeti, aki a hétvégén arról beszélt, hogy van közös pont a konzervatívok és a szociáldemokraták között. A BBC cikkében megjelent vélemények azonban arra intik a Munkáspártot, hogy továbbra is ki kell állnia egy esetleges második brexitreferendum mellett. Ha ugyanis nem tud világos üzenetet megfogalmazni a jövőben, elveszíti előnyét a konzervatív erőkkel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.