Nem elégséges a német harckészültség

Magyar Nemzet
2019. 04. 05. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO védelmi kiadásaihoz történő hozzájárulás teljesítését sürgette Berlinnél az MTI szerint Mike Pence amerikai alelnök a NATO jubileumi külügyminiszteri tanácskozásához csatlakozó egyik rendezvényen Washingtonban.

– Németország még mindig visszautasítja, hogy a GDP-je két százalékának megfelelő összeggel járuljon hozzá a közös védelmünkhöz – mondta Pence.

Majd azt hangsúlyozta: „Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy Európa legerősebb gazdasága változatlanul ne vegyen tudomást az orosz agresszió fenyegetéséről, elhanyagolja saját védelmét és a mi közös védelmünket is.” Mike Pence közölte: amerikai álláspont szerint a német hadseregnek komoly lemaradásai vannak a harckészültségben, és – tette hozzá – a haderőnek több beruházásra van szüksége, hogy szükség esetén helytállhasson. Szorgalmazta a védelmi kiadások növelését a többi tagország esetében is.

Kijelentette: az Egyesült Államok vezető szerepét bizonyítja a NATO-ban, hogy Donald Trump sürgetésére valamennyi tagország megkezdte beruházásait hadereje modernizálására. Elemzők szerint Mike Pence beszéde – amelyben bírálta Németország mellett Törökországot is – beárnyékolja a NATO szerdán kora este megkezdődött jubileumi külügyminiszteri tanácskozását.

Az alelnök ráadásul amiatt is megrótta Németországot, hogy az oroszokkal karöltve gázvezetéket épít. – Berlin Oroszország foglyává válhat az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésével – vetette oda Pence.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.