időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Csaknem nyolcezer középiskolás kapcsolódik be a nemzeti összetartozás napi programokba

Forrás: MTI
2019.05.29. 17:52

Csaknem nyolcezer Kárpát-medencei középiskolás kapcsolódik be a Rákóczi Szövetség csíksomlyói és nemzeti összetartozás napi programjaiba – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatása alkalmából a Rákóczi Szövetség a Miniszterelnökség egyházi ügyekért felelős államtitkárságával együttműködve utazási pályázatot hirdetett Kárpát-medencei középiskolák, egyházi közösségek 13 és 19 év közötti fiataljainak. Ennek köszönhetően 2500 középiskolás juthat el a pápai szentmisére.

Június 6-án a pünkösdi csíksomlyói búcsúba háromszáz felvidéki és kárpátaljai fiatal kel útra a Nagyboldogasszony Zarándokvonattal a szövetség szervezésében és támogatásával.

A Rákóczi Szövetség nemzeti összetartozás napi diákutaztatási programja keretében pedig száz Kárpát-medencei középiskola több mint négyezer diákja utazhat legalább egy határ átlépésével a Kárpát-medencében. A Felvidékre 29, Erdélybe, illetve a Partiumba 22, a Vajdaságba 11, Horvátországba 3, Szlovéniába és Kárpátaljára 2-2 középiskolai csoport utazik. A határon túlról 31 középiskolai csoport utazik az anyaországba – közölték.

A június 4-éhez kapcsolódó utazási pályázatot bármely Kárpát-medencei középiskola benyújthatta. A Rákóczi Szövetség az utazó diákok számától és a megtett távolságtól függően legfeljebb 300 ezer forint értékű utazási kerettámogatást ajánlott fel a sikeres pályázóknak.

A szövetség sátoraljaújhelyi központi eseményén június 4-én további ezer fiatalt lát vendégül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.