Feltornásznák a választási részvételt

Három héttel az európai parlamenti választások előtt akár szimbolikus is lehetne, hogy épp az Örömóda közepette verte el a jégeső az Európai Parlament nyílt napjának megnyitóját. Az EP idén természetesen kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a voksoláson való részvételre buzdítson.

2019. 05. 06. 9:09
Nyílt napot tartottak az Európai Parlamentben Brüsszelben Fotó: Didier BAUWERAERTS Forrás: Európai Parlament
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemrég nyilvánosságra hozott Eurobarométer-felmérések szerint jelenleg rekordmagas az unió támogatottsága: gyakorlatilag 1983-ban fordult elő utoljára, hogy az európaiak bőven több mint fele, pontosan hatvannyolc százalékuk vélekedett pozitívan országa EU-tagságáról. Ezt jócskán árnyalja, hogy a választóknak mindössze egyharmada van tisztában azzal, hogy május végén európai parlamenti választásokat tartanak, a pontos, május 23. és május 26. közötti dátumot pedig csupán öt százalékuk ismeri. Nem csoda tehát, hogy uniós részről szinte már hadjárat folyik annak érdekében, hogy három hét múlva sikerüljön megugrani a 2014-es, egészen lehangoló, mindössze 42 százalékos részvételi arányt.

A brüsszeli székhelyű intézmények ennek szellemében tartottak immár huszonhetedik alkalommal nyílt napot a hét végén, amikor is kitárták a nyilvánosság előtt a kapuikat, így a kisgyermekes családoktól kezdve az ázsiai turistákon keresztül bárki betekintést nyerhetett a munkájukba. Az Európai Parlament esetében biztosan ez volt a tendencia: már a délelőtt tízes – jégesővel elvert – nyitáson kígyóztak az embersorok. Az informatív programok és játékok mellett természetesen a politikai üzenetek sem maradtak el: valamennyi frakció képviseltette magát a rendezvényen, így a jelenlegi erőviszonyoknak megfelelően a két legnagyobb parlamenti erő, az Európai Néppárt és a szocialisták bírtak a leginkább grandiózus, például mini futballpályát is magában foglaló standokkal.

Nyílt napot tartottak az Európai Parlamentben Brüsszelben
Fotó: Európai Parlament

Liberális oldalon utóbbit maga Guy Verhofstadt próbálta ellensúlyozni: az ALDE csúcsjelöltje már a nyitáskor jelen volt, és fogadta az inkább tollakra és kitűzőkre, mintsem Verhofstadt-szelfikre vágyó nézelődőket. A választások potenciálisan legnagyobb nyertese, a Matteo Salvini-féle Ligát is magában foglaló Nemzetek és Szabadság Európája csoport pedig egy eléggé eldugott sarokban, pár tucatnyi szórólappal felszerelkezve várta az érdeklődőket, akik – elvégre a belga fővárosról van szó – nagyon kis számban érkeztek a standhoz.

Nem túlzás állítani, hogy a brüsszeli Európa-napot lehetetlen volt tucatnyi, választásra buzdító relikvia nélkül elhagyni. Ahogy azt a legtöbben tudjuk, és immár Európa minden sarkán jelzik: három hét múlva a kontinens jövőjéről döntenek az európaiak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.