Norvégiában tárgyal egymással a venezuelai kormány és az ellenzék

Norvégiában folytatnak „béketárgyalásokat” a venezuelai kormány és az ellenzék képviselői – erősítette meg csütörtök reggel az NRK közszolgálati norvég rádió és televízió.

Forrás: MTI2019. 05. 16. 12:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zárt ajtók mögött folyó tárgyalások a héten kezdődtek, és várhatóan csütörtökön véget is érnek – jelentette az NRK. Részletek egyelőre nem ismertek.

Az NRK értesülései szerint a kormány küldöttségében részt vett a megbeszéléseken Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszter és Héctor Rodríguez, az észak-venezuelai Miranda állam kormányzója is.

Jorge Valero, Venezuela Genfben akkreditált ENSZ-nagykövete szerint a caracasi vezetés képviselői a politikai rendezés reményében a venezuelai ellenzék „demokratikus” részével tárgyaltak, de nem azokkal, akiket Donald Trump amerikai elnök támogat.

„Van egy ellenzék, amelyet demokratikusnak minősíthetünk, de van egy másik is, amely háborús uszító, fasiszta, terrorista és ... egyszerűen az amerikai birodalom bábja” – jelentette ki Valero újságíróknak nyilatkozva. „Megerősíthetem, hogy folyik a párbeszéd, de nem bocsájtkozhatok részletekbe” – mondta a Nicolás Maduro elnökhöz hű diplomata, aki Trumpot háborús bűnösnek nevezte.

A kormány részéről Nicolás Maduro elnök nem erősítette meg a tárgyalás hírét, viszont egy tévébeszédében tudatta, hogy Jorge Rodríguez nagyon fontos küldetést teljesít külföldön.

Juan Guaidó, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes államfőjévé kikiáltó politikus támogatói közül megjelent Stalin Gonzales, a dél-amerikai ország parlamentjének korábbi alelnöke is.

Az ellenzéki többségű venezuelai parlament több tagja, névtelenséget kérve, azt közölte, hogy a szemben álló feleket egy norvég csoport hívta meg tárgyalásra.

A norvég külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

Juan Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela elnökének, köztük az Egyesült Államok is. Norvégia a latin-amerikai országot sújtó belpolitikai válság tekintetében tartózkodóbb volt: noha hivatalosan nem ismerte el Guaidót, szabad választások megtartására szólította fel Caracast. Elemzők szerint éppen a norvég kormány óvatos álláspontja miatt választhatták Oslót a tárgyalások helyszínéül.

Az év elején Ine Marie Eriksen Soreide norvég külügyminiszter már bejelentette: országa kész közvetíteni Maduro és Guaidó támogatói között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.