Választási kérdéseket vitatott meg a venezuelai kormány és az ellenzék

Főképp választási, valamint politikai és gazdasági kérdéseket vitattak meg a venezuelai kormány és az ellenzék újabb tárgyalási fordulóján szerdán Oslóban – közölte a norvég külügyminisztérium.

Forrás: MTI2019. 05. 30. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleményében hangoztatta, a felek kinyilvánították jó szándékukat, hogy előrelépjenek az országukat sújtó politikai válság rendezésében, annak alkotmányos megoldásában.

A dokumentumban azonban hangoztatták, a folyamat megőrzése, valamint az eredmények elérése érdekében a felek megállapodtak, hogy a tárgyalásokkal kapcsolatos magyarázataikban és nyilatkozataikban rendkívül óvatosan fogalmaznak.

Juan Guaidó ellenzéki vezető az újabb oslói találkozót követően a Fox Business News egyesült államokbeli tévécsatornának szerdán azt mondta, embereik újra az utcára vonulnak azután, hogy eredmény nélkül ért véget a tárgyalás Oslóban.

Kijelentette: a felek közti találkozó megállapodás nélkül ért véget, ezért egyetlen esélyük az, hogy az utcán maradnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a venezuelai ellenzék megoldást akar elérni az országot érő konfliktusban.

Venezuelában súlyos gazdasági és politikai válság alakult ki Nicolás Maduro államfő ideje alatt, aki újabb elnöki mandátumot szerzett tavaly egy olyan választásokon, amelyeket bojkottált az ellenzék többsége. A kialakult válságos helyzetben több mint 3 millió venezuelai hagyta el az országot, amelyet hiperinfláció és áruhiány sújt.

Norvégia a hétvégén jelentette be, hogy otthont biztosít a felek közötti tárgyalások második fordulójának is.

Az ALnavio spanyol online televízió arról számolt be kedden, hogy a magát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető képviselői korábban a norvég fővárosban, Oslóban újabb választások megtartását, egy átmeneti kormány megteremtését vetették fel.

Ezzel egy időben az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt közölte, az egyetlen dolog amiről tárgyalni lehet, hogy Maduro milyen körülmények között távozik a hatalomból.

Az Európai Unió, valamint az európai és latin-amerikai államokat tömörítő nemzetközi kontaktcsoport képviselői azt mondták, hogy támogatnának egy olyan megegyezést, amely az oslói folyamat eredményeképpen születne. Hangozatták, érdekeltek az oslói folyamat nemzetközi támogatásának megteremtésében, megvalósításában, egyben abban is, hogy segéd kezet nyújtsanak a szabad és tisztességes választások előkészületeihez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.