időjárás 4°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Bangladesi külügyminiszter: Mianmar teremtsen megfelelő körülményeket a rohingják hazatéréséhez

Forrás: MTI
2019.06.12. 17:27

A nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia Mianmarra, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a Bangladesbe menekült mianmari rohingják számára, megkönnyítve így a menekültek hazatérését – jelentette ki a bangladesi külügyminiszter szerdán.

Abul Kalam Abdul Mumin Dakkában külföldi diplomatákkal folytatott megbeszélésén hozta szóba kormánya kívánságát, amely – amint azt később újságíróknak elmondta – kedvező fogadtatásra talált.

Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök néhány nappal korábban kétségeit fejezte ki a mianmari vezetés őszinteségét illetően a rohingja menekültek hazatérésének ügyében.

Sahidul Hak bangladesi külügyi államtitkár márciusban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette, hogy országa nem tud befogadni több mianmari menekültet, és szintén azzal vádolta Mianmart, hogy szándékosan akadályozza a menekültek visszatéréséről szóló tárgyalásokat.

Dakka és Najpjido 2017 novemberében állapodott meg egymással a Mianmarból elmenekült rohingják hazatéréséről, aminek része volt azt is, hogy Mianmar megfelelő és biztonságos körülményeket teremt Arakán államban, ahonnan a rohingják elmenekültek. A szerdai találkozó után Abdul-Mumin azt mondta, véleménye szerint a mianmari vezetést ezt a mai napig sem tette meg.

A nyugat-mianmari Arakán államból 2017 augusztus vége óta a rohingja muszlim kisebbség csaknem 700 ezer tagja menekült Bangladesbe, mert a mianmari hadsereg tisztogató akcióba kezdett rohingja felkelők mianmari biztonsági állások elleni összehangolt támadását követően.

Az ENSZ emberi jogi biztosa az etnikai tisztogatás iskolapéldájának nevezte a történteket. A mianmari hatóságok visszautasították e vádakat.

A többségében buddhista Mianmar vezetése bangladesi illegális bevándorlónak tekinti a muszlim rohingjákat, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.