időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Döntött az iraki parlament a belügyi, a védelmi és az igazságügyi tárcáról

Forrás: MTI
2019.06.24. 17:12

Egy síita és egy szunnita pártszövetség, illetve a kurd frakció jelöltjei is miniszteri tárcákat kaptak az iraki parlament hétfői döntése nyomán, a képviselők a belügyi, a védelmi és az igazságügyi tárca kiosztásáról szavaztak.

A hétfői szavazáson – amelyen a 329 tagú parlament 233 képviselője vett részt – a védelmi tárcát a szunnita al-Vataníja pártszövetség jelölte, Nadzsáh as-Simmari tábornok kapta, aki korábban több fontos pozíciót töltött be a minisztériumban.

A belügyminiszteri tárcát a Hádi al-Amíri vezette síita al-Fatah pártszövetség jelöltje, Jaszín Taha al-Jásziri kapta meg, az igazságügyi miniszter pedig a kurdok jelöltje, Fárúk Amín as-Saváni lesz.

Az közel-keleti országban tavaly májusban tartottak választásokat, az új miniszterelnök a síita Ádil Abdel Mahdi lett, a köztársasági elnök pedig a kurd Barhám Száleh, ám több fontos tárcáról mostanáig nem született döntés.

Az elhúzódó kormányválság oka a két legnagyobb parlamenti csoport – a síita Muktada asz-Szadr hitszónok pártszövetsége és a Badr brigádok nevű síita milícia parancsnoka, az Irán támogatását élvező Hádi al-Amíri vezette csoport – rivalizálása volt.

Az INA iraki hírügynökség azt közölte, hogy az oktatási miniszteri tárcáról csütörtökön szavaznak a parlamentben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.