Két képviselője lesz a RMDSZ-nek Brüsszelben

A harmadik mandátumát kezdő Winkler Gyula EP-képviselő mellett, a töredékvoksok újraosztása nyomán a lista második helyén szereplő Vincze Lóránt is mandátumhoz jutott.

Forrás: MTI2019. 06. 03. 19:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette hétfőn a román központi választási bizottság (BEC) a május 26-ai voksolás hivatalos végeredményét, amely megerősítette, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A magyar érdekképviselet 476 777 szavazatot, az érvényes voksok 5,26 százalékát szerezte meg. A harmadik mandátumát kezdő Winkler Gyula EP-képviselő mellett, a töredékvoksok újraosztása nyomán az RMDSZ-lista második helyén szereplő Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is mandátumhoz jutott.

Romániának egyelőre 32 képviselői helye lesz az unió parlamentjében, de ha kilép az Egyesült Királyság, 33-ra nő a számuk.

A romániai EP-választást az európai néppárti tagsággal rendelkező, Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte, amely a voksok 27 százalékát szerezte meg, míg a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a szavazatok 22,5 százalékát adták.

A PSD kis híján harmadik helyre szorult, a szintén ellenzéki USR-PLUS választási szövetség – amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alakított – kevesebb mint fél százalékponttal marad le a kormánypárt mögött, a voksok 22,36 százalékát szerezve meg.

A korrupcióellenes jelszavakat hangoztató új ellenzéki erő, amely a régi, „leszerepelt” politikai pártok alternatívájaként tünteti fel magát, az európai liberálisok és az Emmanuel Macron francia elnök által irányított, a Köztársaság lendületben (REM) nevű mozgalom által létrehozandó új centrista frakcióhoz készül csatlakozni az EP-ben.

Romániából még két párt jutott EP-képviselethez: a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párt 6,44 százalékkal, a Traian Basescu volt államfő által alapított, szintén ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 5,76 százalékkal.

A bukaresti kormánykoalíció kisebbik pártjára, a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette liberális ALDE a voksok 4,1 százalékát szerezte meg, tehát nem lépte át a bejutási küszöböt.

Romániában és a román külképviseleteken a jogosultak 51,2 százaléka, 9,35 millió választó adta le voksát az EP-választáson.

A PNL 10, a PSD 9, az USR-PLUS 8, az RMDSZ, a PMP és Pro Románia pedig 2-2 EP-képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.