időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Ma tartják a kábítószer-ellenes világnapot

Zetelaki Réka
2019.06.26. 11:48
Ma tartják a kábítószer-ellenes világnapot

Óvatosságra intenek a civil szervezetek, a kormányok és az ENSZ képviselői a kábítószer-ellenes világnap alkalmából, amelyet a mai napon tartanak világszerte. Idén a világnap az egészséget és az igazságszolgáltatást helyezi fókuszba, vagyis az érme két oldalát az illegális drogfogyasztás problémájának kérdésében. Az ENSZ 1987-ben hozta létre a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját, amelyen prevenciós előadásokat és programokat tartanak világszerte. A felmérések szerint ugyanis globálisan mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket, amik évente körülbelül 200 ezer ember haláláért felelősek közvetlenül.

Idén ennek tükrében a # Health4Jus­tice és # Justice4Health (Egészség az igaz­ságért és Igazság az egészségért) hashtagekkel indult el a kampány, és plakátokkal hívja fel a figyelmet a kábítószer-fogyasztás káros hatásaira. Kiemeli: napjainkban 35 millió ember szenved droghasználat következtében kialakult betegségekben, ezek tavaly 585 ezer ember halálát okozták közvetetten.

Heroinista pózol egy athéni sikátorban
Fotó: Reuters

Évente 11 millió ember juttat a szervezetébe szereket injekciós tűvel, közülük 1,4 millió a HIV-beteg és 5,6 millió hepatitis C-betegségben szenved. A drogellenes szervezetek idén felszólítják a kormányokat a cselekvésre: a kábítószer-fogyasztás kérdése megköveteli a megfelelő intézményeket a büntetés-végrehajtás, valamint a szociális és egészségügyi ellátások területén is. Kiemelik, fontos, hogy a hatóságok eleget tegyenek a nemzetközi kábítószer-kereskedelmi egyezményeknek, valamint tiszteletben tartsák kötelezettségeiket az emberi jogok terén is.

Ezen a napon az egészségügyi szervezetek minden évben tanácsokkal látják el a drogproblémákkal küzdőket. Ezek között szerepel a függőség beismerése és a segítségért folyamodás, illetve a rehabilitációs kezelések. Kiemelik, „a kábítószer-függőség nem csak egy olyan rossz szokás, amit bármikor el lehet hagyni”. A szervezetek figyelmeztetnek, a probléma kezelésére komolyabb válaszra van szükség. Magyarországon hivatalosan 1997 óta tartják a kábítószer-ellenes napot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.