Több százan sérültek meg a tbiliszi parlamentnél

Hatalmas felháborodást váltott ki a kaukázusi országban, hogy Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlésén.

Magyar Nemzet
2019. 06. 22. 11:34
People protest against the visit of the Russian delegation in Tbilisi
Tízezrek követelték a vezetés távozását, az ellenzék előre hozott választásokat sürget Fotó: Irakli Gedenidze Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszakította tegnap fehéroroszországi látogatását Szalome Zurabisvili grúz (georgiai) elnök, Irakli Kobakhidze házelnök pedig lemondott a parlament előtt éjszaka lezajlott erőszakos tüntetés ­miatt, amelyet az váltott ki, hogy előző nap az orosz parlament egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületé­ben tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi gyűlésen – jelentették hírügynökségek.

A tbiliszi parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését rendezték meg 23 tagország ortodox vallású törvényhozó jelenlétében. A közgyűlésen Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt, ő nyitotta meg a fórumot a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a kaukázusi országban. Több tucat grúz ellenzéki képviselő megzavarta a közgyűlést, behatolt az ülésterembe, szanaszét dobálta Gavrilov jegyzeteit, vízzel locsolta le őt, és követelte, hogy távozzanak a parlamentből az orosz „megszállók”.

A parlamentben és az épületen kívül összegyűlt ellenzékiek pólóin olyan feliratok voltak, amelyek Oroszországot és vezetőit ócsárolták. A gyűlést meg kellett szakítani, a résztvevőket kimenekítették. Az esti órákra a törvényhozás épülete előtt több tízezres tömeg gyűlt össze, a tüntetők megpróbáltak behatolni a parlamentbe, követelve a belügyminiszter és a parlamenti elnök lemondását.

Összetűztek a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel; üvegpalackokkal dobálták őket, elragadták a pajzsukat, néhányuk fejéről lerángatták a sisakot. A rendőrök tegnapra virradóra, több órán át tartó összecsapások után feloszlatták a tüntetést, gumilövedékeket, könnygázt és vízágyúkat vetettek be a feldühödött tömeg ellen.

Médiajelentések szerint több tucat tüntetőt előállítottak; legalább 240 ember, köztük nyolcvan rendőr, valamint legalább harmincegy újságíró is megsérült. Számos sebesültet tegnap kórházban ápoltak. Az orosz parlamenti küldöttséget kimenekítették az országból. Az ellenzék előre hozott választásokat követel Zurabisvili közlése szerint az erőszakos tüntetések mögött Moszkva áll.

Tízezrek követelték a vezetés távozását, az ellenzék előre hozott választásokat sürget
Fotó: Reuters

– Oroszország az ellenségünk és megszállónk. Ötödik hadoszlopa sokkal veszélyesebbé válik a nyílt agressziónál. Csak Oroszország húz hasznot az ország és a társadalom megosztásából, a belső konfrontációból, és ez manapság a leghatékonyabb fegyver – írta Facebook-oldalán az elnök.

Mamuka Bahtadze miniszterelnök nyugalomra intett, és a zavargások szervezőinek felelősségre vonását ígérte. A kormánypárt szerint nem volt tudomásuk arról, hogy Gavrilov fogja megnyitni közgyűlést: hiba csúszott a protokollba.

Gavrilov már Moszkvába hazatérve azt közölte, Miheil Szaakasvili korábbi, Moszkva-ellenes grúz elnököt gyanítja a háttérben.

Dmitij Peszkov, a Kreml szóvivője ruszofób provokációnak minősítette a tiltakozásokat. Mint mondta, ezt határozottan el kell ítélni, írta a távirati iroda.

Tbiliszi álláspontja szerint Oroszország megszállás alatt tartja az ország területének mintegy húsz százalékát kitevő Abháziát és Dél-Oszétiát. Az EU-ba és a NATO-ba igyekvő Grúzia és Oroszország 2008-ban villámháborút vívott egymással, amely az előbbi súlyos vereségével végződött. A két ország között azóta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, Moszkva pedig elismerte mindkét szakadár terület függetlenségét, és katonákat állomásoztat ott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.