Akár két évig is akadályozhatja a feltételezett szélsőségesek hazatérését az ausztrál kormány

Az ausztrál parlament csütörtökön több olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a canberrai kormány akár két évig is akadályozza a terrorizmussal gyanúsított állampolgárok hazatérését Ausztráliába.

Forrás: MTI2019. 07. 25. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új terrorellenes intézkedések azokra a 14 év feletti ausztrál állampolgárokra vonatkoznak, akiket szélsőségességgel gyanúsítanak, feltételezhetően kapcsolatban állnak valamilyen terrorszervezettel, vagy egy külföldi konfliktusban harcolnak.

A konzervatív kormány által előterjesztett, vitatott jogszabályokat a Munkáspárt is támogatta. Bár több képviselő felvetette, hogy a törvények sérthetik az alkotmányt, Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter a szenátusi voksoláson azt hangsúlyozta, hogy szakértők nem találtak kivetnivalót megszövegezésükben. Az alsóház szerdán szavazta meg a jogszabályokat, amelyek a következő hetekben léphetnek hatályba, miután a főkormányzó elfogadta őket.

A törvények értelmében akkor lehetne akadályozni egy ausztrál állampolgár hazatérését, ha a belügyminiszter – jelenleg Peter Dutton – úgy véli, hogy ezzel elkerülhető lenne egy terrortámadás. Az országból kitiltott személy két év elteltével nyújthatna be kérvényt a visszatérésre Ausztráliába, de a belügyi tárca vezetője döntene arról, hogy mikor és hogyan térhet haza. Az új jogszabályok azt is lehetővé tennék, hogy a kormány részletekbe menően szabályozza a visszatérő mindennapjait, a munkavállalástól a lakhatáson és az utazáson át a közösségi és deradikalizációs programokban való részvételig.

Számos ausztrál nő és gyerek vár szíriai menekülttáborokban arra, hogy hazaköltözhessen. A kormány úgy tudja, hogy mintegy 230 ausztrál állampolgár vett részt a szíriai és iraki konfliktusban, közülük körülbelül százat meggyilkoltak. A múlt hónapban negyvenen tértek vissza, köztük az Iszlám Állam két megölt dzsihadistájának nyolc gyermeke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.