Von der Leyen az EP kegyeit keresi

A német Ursula von der Leyennek a jövő héten egy európai parlamenti szavazást is meg kell nyernie ahhoz, hogy az uniós bizottság következő elnöke lehessen. Az uniós parlament tekintélye ugyanakkor nagyot sérült, amikor az állam- és kormányfők nem fogadták el a választási csúcsjelölteit. A jelöltnek most egy hete van rá, hogy maga mellé állítson rebellis képviselőket is.

2019. 07. 08. 16:07
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. július 3. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének. MTI/AP Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen már múlt héten megkezdte a brüsszeli buborék alapos körbejárását, e héten pedig folytatja az Európai Parlament frakcióinak megnyerésére tett kísérletét. A német politikus tegnap az európai Zöldekkel folytatott egyeztetéseket, holnap pedig a szociáldemokratákkal, illetve az Emmanuel Macron francia elnök pártjához köthető Újítsuk meg Európát képviselőcsoporttal találkozik. Saját pártcsaládját, az Európai Néppártot (EPP) már rögtön a jelölése után, múlt héten felkereste Strasbourgban.

Még az EPP-ben is akadnak olyan politikusok, akik nem nézik jó szemmel, hogy a kormány- és államfők egész egyszerűen lesöpörték az asztalról a bizottság elnöki székéért hónapokig kampányoló Manfred Webert, illetve az uniós parlament egészének akaratát. Míg Weber – pár, a csúcsjelölti rendszert sirató interjút leszámítva – már biztosította Von der Leyent a néppárt támogatásáról, a többi frakció esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet. A választásokon megerősödött, ma a parlament negyedik legerősebb csoportját jelentő Zöldek például makacsul kitartanak az átláthatóság jelszava mellett, és németországi tagpártjuk sem lelkesedik a CDU-s, azaz kereszténydemokrata bizottsági elnökjelölt megválasztásáért.

Fotó: MTI

– Egész egyszerűen nincs alapja annak, hogy rábólintsunk az EU-tanács vezetői csomagjára – írta a Twitter mikroblogon a pártcsalád választási csúcsjelöltje, a német Ska Keller. Folyosói hírek szerint eközben amennyiben Von der Leyen jó ajánlatot tesz, a Zöldeknek adva a környezetvédelmi biztosi posztot, mégis nyerhet magának szavazatokat a frakcióban.

A szociáldemokraták berkeiben is épp az SPD, a német tagpárt tiltakozik hevesen amiatt, hogy Von der Leyen nevét meglepetésszerűen húzták elő a tagállamok. A spanyol frakcióvezető, Iratxe García korábban hallani sem akart a csúcsjelölti rendszer felrúgásáról, de a minap már úgy nyilatkozott: a baloldal nem utasít el jelölteket anélkül, hogy meghallgatná őket. Hasonlóan vélekednek az Európai Konzervatívok és Reformerek parlamenti csoportban. Részükről a múlt héten azt mondták a Magyar Nemzetnek: a héten ők is találkoznak a német elnökjelölttel, és a tárgyalások eredményességének fényében döntenek a támogatásáról.

A Macron-féle liberálisok esetében szintén összetett a helyzet. Míg sosem támogatták a csúcsjelölti rendszert, a vezetői csomaggal kapcsolatban üdvözölték a nemek megfelelő eloszlását, illetve a belga liberális Charles Michel európai tanácsi elnöki jelölését. A román Dacian Ciolos, az Újítsuk meg Európát frakcióvezetője volt az egyetlen nem néppárti vezető, akivel Von der Leyen már a múlt héten egyeztetett Strasbourgban.

Az elkövetkező napokban interjúkra és felszólalásokra aligha számíthatunk az elnökjelölttől, miután elsősorban háttéralkukra van szüksége. Az Európai Parlament a jövő kedden szavaz Von der Leyenről. A politikusnak a 751 fős testületben legalább 376 támogató voksot kell kapnia. Mivel e kérdésben a képviselőket nem köti frakciófegyelem, sok múlik a rebelliseken, a csúcsjelölti rendszer felrúgása miatt tiltakozókon. A parlament jelenlegi baloldali elnöke, az olasz David Sassoli – akinek kinevezése szintén a vezetői csomag része – a múlt héten, a második választási fordulóban „mindössze” 345 szavazatot kapott, ami sokak szerint Von der Leyen esélyeit is rontja.

A koalíciót is megingatja a jelölt

A német szociáldemokraták (SPD) Von der Leyennel szembeni ellenkezése a berlini politikában is felkorbácsolta a kedélyeket. A negatív népszerűségi rekordokat beállító baloldali pártot az elnökjelölt megnevezése óta intenzíven foglalkoztatja a berlini nagykoalíció felmondásának gondolata. Sigmar Gabriel korábbi SPD-s alkancellár nemrég példátlan politikai trükközésnek nevezte a védelmi miniszternő jelölését. Mint fogalmazott, ez elég kellene hogy legyen ahhoz, hogy a szociáldemokraták elhagyják a nagykoalíciót. A közvélemény-kutatások alátámasztják Gabriel szavait. A DeutschlandTrend friss felmérése szerint a német baloldali szavazók 62 százaléka gondolja úgy, hogy a Kereszténydemokrata Unió védelmi minisztere nem megfelelő jelölt az uniós bizottság élére. Az SPD-támogatóknál negatívabban Von der Leyenről csak a radikális baloldali Die Linke, illetve a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak szimpatizánsai vélekedtek. Az uniópártok szavazóinak körében a politikus asszony elfogadottsága 47 százalékos, míg a CDU/CSU követőinek 45 százaléka gondolja azt: Von der Leyen nem való az uniós csúcsszerv vezetői székébe. A hét végén Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), a CDU elnöke óva intette az Európai Parlament német szociáldemokratáit a jelölt leszavazásától. Szerinte ez hatalmas terhet jelentene a nagykoalíciós együttműködés szempontjából. Egyébként árulkodó az is, hogy a német sajtóban előszeretettel csak AKK-ként emlegetett politikusnak a megválasztása óta nem volt ennyire alacsony a támogatottsága; a DeutschlandTrend mindössze 22 százalékra mérte ezúttal. A recsegő-ropogó berlini kormány­koalíció gondjaihoz csak adalék, hogy Wolfgang Schäuble, a Bundestag CDU-s házelnöke egy tegnapi interjúban úgy nyilatkozott: ha a szociáldemokraták kilépnének a kormányból, az uniópártoknak egyedül kellene folytatniuk a kormányzást. – A legutóbbi választás után senki nem akart nagykoalíciót, de máshogy nem ment – tette hozzá a veterán politikus, aki az SPD népszerűtlenségét azzal véleményezte: akinek a halálhírét keltik, az sokáig él.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.