Több mint tizenöt év börtönre ítéltek négy embercsempészt

A szlovén bíróság nem jogerősen, összesen több mint tizenöt év börtönre ítélt négy koperi férfit embercsempészetért – közölte a Primorske Novice című szlovén regionális napilap hétfőn.

Forrás: MTI2019. 08. 05. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén állampolgárok – akik közül kettő ártatlannak vallotta magát a bírósági tárgyaláson – 2018 februárjától májusig Horvátországból Szlovéniába csempésztek migránsokat az ország déli részén, Ilirksa Bistirica és az isztriai Mlini körzetében – írta a lap.

Az embercsempész-hálózatban többen vettek részt. Egy részük Zágrábban toborozta a migránsokat, akiket elszállítottak a horvát-szlovén határra, ahol útmutatót kaptak, hogyan keljenek át gyalog a határon. Az elítéltek közül ketten megszervezték a továbbszállításukat, ketten pedig végrehajtották – fogalmazott a lap.

Két vádlott, egy 29 és egy 28 éves férfi beismerte bűnösségét, az előbbit másfél, a másikat 8 és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A előbbi 1200 óra közmunkával kiválthatja a börtönt, utóbbi pedig azért kapott súlyosabb büntetést, mert balesetet is okozott, és elmenekült a helyszínről. A magát ártatlannak valló két másik vádlottra három, valamint három és fél év börtönbüntetést rótt ki a bíróság, továbbá 1000 és 2000 euró pénzbírságot.

Bostjan Poklukar belügyminiszter júliusban a sajtónak arról beszélt, hogy Ilirska Bistrica egyike azon határ menti településeknek, ahol a leginkább érződik a migrációs nyomás. A rendőrség ebben az évben 130 embercsempészt tartóztatott le, zömében külföldi állampolgárt. Görögországból 5 ezer euróért, a horvát-szlovén határon 300 euróért csempészik át a migránsokat – mondta a tárcavezető.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása miatt a menedékkérők alternatív útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.