Trumpot hibáztatják riválisai

Főként demokrata politikusok vádolták azzal az amerikai elnököt, hogy az általa terjesztett fajgyűlölet a felelős az El Pasóban történt támadásért.

Magyar Nemzet
2019. 08. 06. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget – hangsúlyozta hétfőn Donald Trump amerikai elnök, reagálva a hét végén elkövetett, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő két tömegmészárlásra.

– Ezekre az ideológiákra vereséget kell mérni, a gyűlöletnek nincs helye Amerikában – fogalmazott Trump a Fehér Házból élőben közvetített beszédében. Trump az internetet, a sajtót, a videójátékokat okolta e gyűlöletből fakadó bűncselekményekért. Az elnök belföldi terrorizmusnak minősítette a szombaton a texasi El Pasóban és a vasárnapra virradóra az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosságokat.

Közölte: utasította az igazságügyi minisztériumot, tegyen a törvényhozásnak olyan javaslatot, amely biztosítja, hogy a gyűlölet-bűncselekmények és a tömegmészárlások elkövetői halálbüntetést kapjanak. Donald Trump sürgette a fegyvervásárlások előtti ellenőrzések szigorítását, ugyanakkor leszögezte: nem a fegyvertartás a hibás a történtekért, hanem a mentális betegség és a gyűlölet.

Mint azt a Magyar Nemzet hétfőn megírta, szombaton a texasi El Paso város bevásárlóközpontjában egy merénylő húsz emberrel végzett – tegnap 22-re emelkedett a halálos áldozatok száma –, majd vasárnap virradóra az ohiói Dayton egy szórakozóhelyén kilenc embert lőtt le egy másik fegyveres férfi.

Gyászolók virrasztanak az áldozatokért az ohiói Daytonban

Hétfőn kiderült, az El Pasó-i merénylő a támadást megelőzően egy kiáltványt tett közzé az interneten, amely alapján állítható, hogy a dél-amerikai bevándorlók elleni gyűlölet motiválhatta a férfit. „Ez a támadás egy válasz a hispánok (spanyol ajkúak) inváziójára Texasban” – írta a 21 éves Patrick Crusius. A szöveg a Kényelmetlen igazság címmel jelent meg, és kifejtette benne, hogy a spanyol ajkúak egyszer majd átveszik az amerikai gazdaság, később pedig a kormány irányítását is. Az írással kapcsolatban Greg Allen, El Paso rendőrfőnöke is jelezte, minden jel arra mutat, hogy a kiáltvány közvetlenül a gyilkostól származik. Hétfőn vádat emeltek a gyilkos ellen, az ügyészség halálbüntetést kért rá.

Donald Trump amerikai elnök azonnal a támadások kereszttüzébe került, főként demokrata politikusok vádolták azzal, hogy az általa terjesztett fajgyűlölet a felelős a támadásért. – Az elnök úgy határozott, hogy megosztja az embereket politikai haszonszerzés érdekében, és most ennek a következményeit látjuk – fogalmazott Julian Castro demokrata elnökjelölt-aspiráns.

A választáson szintén induló Cory Booker is hangsúlyozta, Trumpot „különös felelősség” terheli a gyűlölet azon légköréért, amelyben ezeket a tömeggyilkosságokat elkövetik. Egy másik demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Pete Buttigieg a Fox televízióban azt állította: a fehér nacionalizmust „kormányzatunk legfelsőbb szintjein megbocsátással kezelik”. A demokraták felrótták az elnöknek, hogy nem szigorította kellően a fegyvertartás szabályozását.

Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke azonban védelmébe vette az elnököt. Kiemelte, „nem korrekt” a lőfegyveres emberölések felelősségét az elnökre hárítani. – Az elkövetők beteg, nagyon beteg emberek, s ezzel az elnök és a média is tisztában van – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.