Letartóztatták Guatemalában az egyik volt elnökjelöltet

A kampányfinanszírozási szabályok megsértésének vádjával letartóztatták hétfőn Guatemalában Sandra Torres volt elnökjelöltet, néhány órával azelőtt, hogy távozik a közép-amerikai országból a ENSZ korrupcióellenes bizottsága (CICIG), amelynek vizsgálatai megtépázták a politikai elitet.

Forrás: MTI2019. 09. 03. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 63 éves volt first lady, a balközép erők jelöltjeként a második helyen végzett az augusztusi elnökválasztáson a győztes Alejandro Giammatteit konzervatív jelölt mögött. Torresnek, aki több mint egy évtizede az ország egyik legismertebb politikusa, ez volt a harmadik próbálkozása az államfői poszt elnyerésére. Ugyanakkor régóta vádolták őt korrupcióval, amit ő következetesen visszautasított.

A korrupcióellenes harc témája azóta uralja Guatemala politikai színterét, amióta az úgynevezett Guatemalai Büntetlenség elleni Nemzetközi Bizottság (CICIG) tevékenysége 2015-ben hozzájárult egy elnök megbuktatásához.

Torres letartóztatása és egy hivatalban lévő miniszter ellen a múlt héten indított eljárás minden jel szerint a bizottság utolsó csapása volt, a testület mandátuma ugyanis 12 év után kedden véget ért.

Jimmy Morales előző elnök – akit szintén törvényellenes kampányfinanszírozással gyanúsítottak meg – mindent elkövetett, hogy mielőbb véget vessen a CICIG vizsgálódásainak, ezt azonban a guatemalai alkotmánybíróság megakadályozta. Morales végül tavaly szeptemberben még egy évig engedélyezte a bizottság tevékenységét, azzal, hogy mandátumának 2019. szeptemberi lejártakor át kell adnia még folyamatban lévő ügyeit a helyi igazságszolgáltatásnak.

A guatemalai bírák szerint aligha tudtak volna végére járni az ország kétes ügyeinek az ENSZ-bizottság nélkül, amely végül Latin-Amerika történetének egyik legsikeresebb korrupcióellenes testülete lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.