Beismerő vallomást tett a hallei lövöldözés gyanúsítottja

A Stephan B. néven azonosított férfi elismerte, hogy antiszemita indíttatásból meg akarta támadni a zsinagógát a legfőbb zsidó ünnep alkalmából tartott szertartás alatt.

Forrás: MTI2019. 10. 11. 16:57
Two people killed in a shooting in Halle
epa07913190 People attend a rally against anti-Semitism and xenophobia in Halle an der Saale, Germany, 11 October 2019. According to the police two people were killed on 09 October in shootings in front of the synagogue and a Kebab shop in Halle. A man went on rampage shooting on 09 October and tried to enter the Halle synagogue during the celebrations on the Jewish holiday of Yom Kippur. German authorities categorized the attack as a terrorist act. EPA/FILIP SINGER Fotó: FILIP SINGER Forrás: MTI/EPA/FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beismerő vallomást tett a németországi Halléban szerdán történt lövöldözés gyanúsítottja – jelentették pénteken német hírportálok.

A 27 éves német állampolgár az előzetes letartóztatását elrendelő karlsruhei szövetségi legfőbb bíróságon tett vallomásában elismerte, hogy antiszemita indíttatásból meg akarta támadni Halle zsinagógáját a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja – jóm-kipúr – alkalmából tartott szertartás alatt.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Stephan B. néven azonosított férfi nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Mindezzel kapcsolatban ügyvédje a Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta: a gyanúsított vallomásában kifejtette, hogy a támadás „félresikerült”.

A szövetségi legfőbb ügyészség szélsőjobboldali, antiszemita terrorcselekményként tartja számon a történteket. A férfit kétrendbeli gyilkossággal, kilenc rendbeli gyilkossági kísérlettel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsítják. Autójában több lőfegyvert találtak, valamint több robbanószerkezetet, amelyekhez összesen négy kilogramm robbanószert használtak fel.

Egész Halle, sőt egész Németország gyászba borult a súlyos antiszemita terrortámadás után
Fotó: MTI/EPA/FILIP SINGER

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.