időjárás °C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Hollandiának nem kell visszafogadnia a dzsihadista anyákat

Forrás: MTI
2019.11.11. 18:15

Hollandiának segítenie kell állampolgárai gyerekeinek hazaszállítását Szíriából, az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez csatlakozott anyákat ugyanakkor nem kell visszafogadnia az országnak – mondta ki egy hágai bíróság hétfőn.

Huszonhárom nő jogi képviselője fordult törvényszékhez az ügyben, azt kérvén, hogy rendeljék el ügyfeleik és összesen ötvenhat gyerekük hazaszállítását az észak-szíriai táborokból, ahol jelenleg „siralmas körülmények között” élnek.

A szíriai kurd erők által ellenőrzött al-Hol táborban nagyjából 68 ezren tartózkodnak, nagy többségüket az Iszlám Állam volt harcosai, illetve az ő családtagjaik teszik ki.

Titkosszolgálati információk szerint a térségben ötvenöt holland származású vagy kötődésű dzsihadistáról, valamint legalább kilencven gyerekről tudni.

Eközben a holland ügyészség hétfőn arról tájékozatott, hogy a holland rendőrség őrizetbe vett négy embert, a belga rendőrség pedig két embert egy közös, terrorizmus finanszírozásával kapcsolatosan folytatott nyomozás keretében.

A hat gyanúsított 2013-ban és 2014-ben, Törökországban és Szíriában adhatta át az Iszlám Állam és ahhoz köthető csoportosulások harcosainak a pénzt, amelyet a gyanú szerint egy olyan alapítvány révén gyűjtöttek össze, amely céljaként azt tüntette fel, hogy „segítséget nyújtson a háború áldozatainak”. A holland ügyészség közleménye szerint a gyanúsítottak csak Hollandiában legalább 200 ezer eurót (csaknem 67 millió forintot) gyűjthettek össze rendezvényeken és juttatásokon keresztül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.