Korlátozhatják 2021-től a britek a letelepedést

Véget ér a szabad mozgás Nagy-Britannia és az EU között 2021-től, amennyiben a kormányon lévő Konzervatív Párt nyeri meg a december 12-i előre hozott választásokat.

2019. 11. 14. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ér a szabad mozgás Nagy-Britannia és az Európai Unió között 2021-től, amennyiben a kormányon lévő Konzervatív Párt nyeri meg a december 12-i előre hozott választásokat – ígérte meg csütörtöki tájékoztatóján Priti Patel belügyminiszter. A konzervatívok az ausztrál bevándorlási rendszert alkalmaznák az Egyesült Királyságban az EU-ból és a közösségen kívülről érkezők esetében is: ennek értelmében azokat a betelepülni vágyókat részesítenék előnyben, akik a brit gazdaság számára használható szakmai képzettséggel rendelkeznek és jól beszélnek angolul.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én lép ki az EU-ból, amennyiben a londoni parlament elfogadja a kilépés feltételeit rögzítő, a Boris Johnson vezette kormány és az Európai Bizottság között létrejött megállapodást. Ennek megtörténte után Nagy-Britannia és az EU jövőbeni viszonyrendszeréről – egy esetleges szabadkereskedelmi megállapodásról – kezdődnek tárgyalások, amelyek a tervek szerint 2020 végéig tartanak majd. Ezután semmilyen uniós szabályrendszer nem fog érvényesülni Nagy-Britanniában, a bevándorlási rendszert így szabadon alakíthatja át London. A változtatások nem érintik a jelenleg is Nagy-Britanniában élő EU-polgárokat, ők a brexit után is maradhatnak az országban, de meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A The Guardian napilap tegnap közölt cikke szerint a mintegy 3,4 millió nagy-britanniai EU-polgár közül eddig 2,4 millióan kértek ilyen státust.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.