időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Ausztrália tízmilliókat áldoz a turizmusra

Mártonffy Attila
2020.01.20. 14:30

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy kormánya 76 millió ausztrál dolláros (majdnem 16 milliárd forintos) pénzcsomagot állított össze a bozóttüzek miatt alaposan visszaesett idegenforgalom újraélesztésére – írja a távirati iroda.

A sydney-i székhelyű idegenforgalmi tanács (ATEC) becslése szerint a tűzvész miatt az év végére legkevesebb 4,5 milliárd ausztrál dolláros veszteség éri az ágazatot. A miniszterelnök a Deutsche Welle német csatorna szerint kiemelte: az idegenforgalom támogatására fordítandó összeget a bozóttüzek okozta károk helyreállítására létrehozott, kétmilliárd ausztrál dolláros nemzeti alapból finanszírozzák.

Morrison elmondta, hogy az alap a látogatószám növelését célozza annak érdekében, hogy életben tartsa a helyi vállalkozásokat és országszerte megőrizze a munkahelyeket, különösen a katasztrófa sújtotta területeken. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az országban az idegenforgalom a bruttó hazai termék (GDP) mintegy három százalékát adja, s minden tizenharmadik munkahely az idegenforgalomra és a vendéglátásra támaszkodik.

A külföldi turisták évente 45 milliárd ausztrál dollárral gyarapítják a gazdaságot, ami a belföldi turizmussal együtt 130 mil­liárd dollárra rúg. A miniszterelnök szerint számos vállalat és idegenforgalmi központ sorsa került veszélybe, és nem csak a bozóttüzek sújtotta területeken. Egyes, sok turistát vonzó helyeken nagy károkat okoztak a bozóttüzek, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

Simon Birmingham idegenforgalmi miniszter szerint azonban a turistaközpontok zömét nem érintette a tűzvész, azok bármikor felkereshetők. A jövőben számítani lehet további ösztönző csomagokra is, Birmingham szerint a jelenlegi 76 millió dollár csak a kezdeti lépés volt.

Az elmúlt napok heves esőzései és áradásai ellenére tegnap is számos helyen égett még a bozót a kontinensnyi ország keleti részén. Új-Dél-Wales államban 69 tűzgóc van, 1300 tűzoltó oltja a lángokat. Victoria államban több mint harminc helyen ég még a bozót. Szeptember óta több mint tizenkétmillió hektárt emésztettek fel a lángok, 28 ember meghalt és egymilliárd állat pusztult el a tűzvészben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.