Késelések sorozata Nyugat-Európában

Számos más európai országhoz hason­lóan Németország is megemelte a hétvégén a terrorfenyegetettségi szintjét, miután amerikai légicsapásban életét vesztette Kászem Szolejmani iráni tábornok.

2020. 01. 07. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német rendőrök lelőttek vasárnap egy török férfit az észak-rajna–vesztfá­liai Gelsenkirchen városában, miután késsel rájuk támadt – jelentették tegnap hírügynökségek. A tettes – késsel a háta mögött – a járőrautójuk mellett álló két rendőrt akarta megtámadni, de azok lelőtték, mielőtt közel kerülhetett volna hozzájuk. A hatósági közlemény szerint a rendfenntartók megálljt parancsoltak a férfinak, aki azonban nem hallgatott rájuk. A rendőrség nem talált arra utaló jelet, hogy a 37 éves elkövető terrorindítékból cselekedett, sokkal inkább valószínűsítik, hogy zavart elméjű volt, hiszen erőszakos viselkedése miatt már korábban is volt dolga a hatóságokkal. Egyelőre nem világos, hogy a tegnapi támadás során valóban azt kiáltotta-e, hogy Allahu akbar! (Isten hatalmas), amit egyes szemtanúk állítanak. Számos más európai országhoz hason­lóan Németország is megemelte a hétvégén a terrorfenyegetettségi szintjét, miután amerikai légicsapásban életét vesztette Bagdadban Kászem Szolejmani iráni tábornok.

Kísértetiesen hasonló események zajlottak le vasárnap a kelet-franciaországi Metz városában, ahol Allahu akbart! üvöltő, késsel hadonászó férfi rontott neki rendőrtiszteknek. A tettest meglőtték és kórházba szállították. – Dicséret jár a gyorsan reagáló rendőröknek. Vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy mi volt a támadás indítéka – közölte Christophe Casta­ner belügyminiszter.

A francia nemzeti terrorellenes ügyészség éppen szombaton minősítette terrorizmussal kapcsolatos üggyé a Párizsban múlt pénteken történt késes támadást, amely során egy ember meghalt, két nő pedig megsebesült. A nyomozók kiderítették, hogy a támadó, akit rendőrök agyonlőttek, korábban radikalizálódott és készült a támadásra. A támadó egy 22 éves férfi volt, hosszú és súlyos pszichiátriai kórtörténettel. 2017 májusában-júliusában tért át az iszlám hitre, és a támadás során többször is azt kiabálta: Allahu akbar! Egy búcsúlevelet és az iszlámról szóló néhány könyvet találtak a támadó táskájában. Némely könyv a szalafizmusról szól, amelyet széles körben a szunnita iszlám szigorú értelmezésének tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.