Nem kérnek többé Amerikából

A bagdadi kormány véget vethet minden külföldi csapat iraki jelenlétének, Iránban pedig bejelentették, hogy végleg felmondják az atomprogramról kötött megállapodást.

Magyar Nemzet
2020. 01. 06. 8:48
Iranian mourners carry the coffin of the Iraqi militia commander Abu Mahdi al-Muhandis, who was killed in an air strike at Baghdad airport, at Ahvaz international airport, in Ahvaz
Iraki gyászolók a légicsapás egyik áldozatát siratják Fotó: Wana News Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki parlament vasárnap felszólította az iraki kormányt, hogy vessen véget minden külföldi csapat iraki jelenlétének, és biztosítsa, hogy ne használhassák többé Irak légterét, szárazföldi területét, illetve felségvizeit. A képviselők szerint a kormánynak azzal kell kezdenie, hogy visszavonja a nemzetek közösségéhez benyújtott kérelmét, amellyel segítséget kért az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemhez. A javaslatot a síita többségű parlamentben a Fatah nevű parlamenti frakció terjesztette elő, amelynek több vezető politikusa is az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (PMF) síita milíciához köthető. A szavazásban nem vettek részt sem a szunnita, sem a kurd képviselők, mivel ellenzik az amerikaiakkal négy éve kötött megállapodás felmondását – írja az MTI.

SÍITA ELLENÁLLÁS

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok a parlamentnek címzett üzeneté­ben kiemelte, hogy az elfogadott határozat nem megy elég messzire. Hangsúlyozta, hogy a Washingtonnal kötött megállapodást haladéktalanul fel kell mondani, az amerikai nagykövetséget be kell zárni, az amerikai csapatokat pedig ki kell ebrudalni az országból, és büntetendővé kell tenni a párbeszédet az amerikai kormányzattal.

A parlament rendkívüli ülését azután hívták össze, hogy az amerikai haderő pénteken Bagdad közelében célzott csapással megölte Kászem Szolejmani tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát. Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) tájékoztatása szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a csapásméréssel egy küszöbönálló támadásnak vették elejét.

Iraki gyászolók a légicsapás egyik áldozatát siratják
Fotó: Reuters

Kászem Szolejmani és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője, valamint a támadás többi áldozata emlékére a bagdadi Zöld Zónában tartottak szombaton gyászszertartást.

MEGGYÁSZOLJÁK A TÁBORNOKOT

Szolejmani tábornok holttestét a délnyugat-iráni Ahvázba szállították, ahol több százezren vonultak az utcára, hogy nyilvánosan is meggyászolják a tábornokot. A feketébe öltözött emberek egyebek közt a Halál Amerikára! jelszót skandálták. A koporsót később a síita muszlimok egyik szent városába, az északkelet-iráni Meshedbe vitték, ma Komba, majd Teheránba szállítják. Szolejmanit kedden temetik el szülővárosában, a dél-iráni Kermánban. Ilyen, több várost érintő gyászceremóniára eddig nem volt példa, még Khomeini ajatollahnak, az 1979-es iráni iszlám forradalom vezérének, az ország későbbi vezetőjének a halálakor sem rendeztek ilyet.

TRUMP ÚJ FENYEGETÉSE

Donald Trump tegnap csapássorozattal fenyegette meg Iránt, ha Szolejmani tábornok meggyilkolásáért bosszúból támadásokat indítana amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen. Az elnök az 1979-es amerikai–iráni válságot idézte fel, amikor Teherán 52 amerikai túszt ejtett, s Washington erre válaszul a túszok számával megegyező, vagyis 52 iráni célpontot bombázott. – Legyen ez figyelmeztetés, hogy ha Irán bármennyi amerikaira vagy amerikai érdekeltségekre csapást mér […], mi 52 iráni helyszínt vettünk célba, némelyikük nagyon is fontos volt Iránnak és az iráni kultúrának, s ezekre a célpontokra és magára Iránra most is nagyon gyorsan és nagyon keményen le fogunk sújtani. Az Egyesült Államok nem akar több fenyegetést – írta Trump.

Ahvázban százezrek vettek részt a megemlékezésen
Fotó: MTI/AP/Mehr News Agency/Mohammad Mohsenifar

A pénteki amerikai támadásra tegnap megszületett az első iráni válaszlépés: Teheránban bejelentették, hogy Irán többé nem tartja magára nézve kötelezőnek az atomprogramjáról szóló, hat nagyhatalommal 2015-ben megkötött megállapodást. Ebben az alkuban Teherán vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a gazdaságát súlyosan érintő szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Donald Trump 2018 májusában felmondta az atom­alkut, és újból bevezette a szankció­kat, azóta Irán az európai országokkal igyekezett életben tartani az egyezményt.

– Szolejmani megölése nagy hiba volt. Együttesen kell reagálnunk az észszerűtlen lépésekre, a hallgatás az agresszor tetteire csak bátrabbá teszi őt – mondta Haszan Róháni iráni elnök Recep Tayyip Erdoğan török államfőnek telefonon szombaton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.