Uniós menekültügyi hivatal: Megkettőzik a menekültügyi eljárásokat végzők számát

Forrás: MTI2020. 01. 07. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) mintegy megkettőzi az illegális migrációnak leginkább kitett országokban szolgálatot teljesítő, főként menekültügyi eljárásokat végző műveletekben résztvevők számát – közölte az uniós menekültügyi hivatal kedden.

A tájékoztatás szerint az uniós hivatal 550 embert küld Görögországba, 150-et Olaszországba, 120-at Ciprusra és 60-at Máltára. Ezen felül a négy uniós tagállamba tolmácsokat és biztonsági személyzetet is telepít, ezzel közel kettőezerre növelve a menekültügyi eljárásokban részt vevők számát.

Azt közölték, a létszámnövelést a beadott menekültügyi kérelmek múlt évben tapasztalt, jelentős növekedése indokolja.

A hivatal szerint a Görögországban szolgálatot teljesítő misszióknak mintegy háromszor annyi kérelmet kell majd feldolgozniuk 2020-ban, mint egy évvel korában. Cipruson új központokat is nyitnak a kérelmek gyorsabb feldolgozása érdekében. Az uniós ügynökség alkalmazottai Máltán fokozott segítséget nyújtanak a helyi hatóságoknak a menekültügyi eljárások lefolytatásához, azonban a befogadó központok közvetlen irányításában nem vesznek részt. Olaszország esetében a műveletekben részt vevők száma az év végére összességében csökkenni fog, mivel az ország kevesebb migrációs terheléssel néz szembe a menedékkérelmek elsőfokú feldolgozása során.

Az ügynökség e helyett az elutasított kérelmek fellebbezési eljárásainak támogatására helyezi a hangsúlyt – közölték.

Az Európai Unió továbbra is támogatást nyújt a fogadóhelyeknél és a befogadó központokban, valamint célzott segítséget biztosít a helyi hatóságoknak mind a menekültügyi eljárások lefolytatásában, mind pedig a befogadás területén – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.