Az erdélyi katolikusok szolgálatában

Püspökké szentelték és az erdélyi római katolikus főegyházmegye érsekévé iktatták be szombaton Kovács Gergelyt. Az új főpásztor úgy fogalmazott: Márton Áron pásztorbotját vette át, és a szent életű püspök öröksége tiszteletre kötelezi.

Csinta Samu (Gyulafehérvár)
2020. 02. 24. 11:18
KOVÁCS Gergely
Ravasi bíboros megáldja az érsekség új irányítóját Fotó: Kiss Gábor Forrás: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez az én egyházmegyém, én hazajövök. Ezek nekem nem csupán számok, nem csupán adatok, mögöttük élet van, emberek vannak, akik várják az érseket – mindezt még beiktatása előtt nyilatkozta Kovács Gergely arra célozva, hogy a 58 234 négyzetkilométeren élő, több mint 350 ezer római katolikus hívőt számláló Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség irányítására készül.

A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban tartott szombati egyházi ceremónián 42 püspök vett részt, a templom előtti teret pedig közel nyolcezer hívő töltötte meg. A magyar kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár képviselte.

Az 51 éves Kovács Gergely a háromszéki Kézdivásárhely szülötte. A Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán tanult, 1990-től a római Collegium Germanicum et Hungaricum diákja volt, 1992-ben a Pápai Gergely Egyetemen szerzett baccalaureatust teológiából, 1993-ban szentelték pappá. Egyházjogi tanulmányait a Pápai Laterán Egyetemen folytatta, ahol 1994-ben licenciátusi, 1996-ban doktori fokozatot szerzett.

Marosvásárhelyi segédlelkészi szolgálat után 1997-ben kezdte el tevékenységét a Kultúra Pápai Tanácsánál mint a német nyelvterület és Közép- és Kelet-Európa felelőse, illetve a Culture e Fede (Kultúrák és hit) kiadvány szerkesztője. 2000-ben pápai káplán címmel tüntették ki, 2004-től a Kultúra Pápai Tanácsának hivatalvezetője. Márton Áron és Hám János püspök, valamint Bódi M. Magdolna vértanú szentté avatási ügyeinek posztulátora volt.

Az egyházi ceremóniát vezető Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke magyar fordításban felolvasott beszédében hangsúlyozta: Kovács Gergely több mint két évtizedes római szolgálata alatt megtapasztalta az egyház egyetemességét, az új, digitális kultúrába való beilleszkedés szükségességét, és szülőföldjére hazatérve magával hozza a globális látásmódot és a nyitott lelkületet. Ugyanakkor vegyes felekezetű családból származva magával hozza az ökumenizmustól átitatott személyes élettörténetét is.

Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes olvasta fel. A magyar kormányfő emlékeztetett, hogy Kovács Gergelyt többnyire Márton Áron püspök boldoggá avatási eljárásának posztulátoraként ismerik, római tevékenysége révén pedig egyedülálló betekintést nyert a közép-európai népek kultúrájába és életébe.

Ravasi bíboros megáldja az érsekség új irányítóját
Fotó: MTI/Kiss Gábor

– Hálásak vagyunk a gondviselésnek, hogy széles körű tudásával és tapasztalataival mostantól már Erdély hitvalló püspökének egykori őrhelyén és az általa kijelölt utat szem előtt tartva szolgálhatja az erdélyi katolikusok sokszínű közösségét – fogalmazott levelében a miniszterelnök.

Klaus Johannis román államfő az üzenetében meggyőződését fejezte ki, hogy Kovács Gergely érsek az önazonosság megőrzése, ugyanakkor a jó együttélés szellemében végzi majd főpásztori munkáját, és biztosította a román állam támogatásáról.

Az elődje, a nyugalomba vonult Jakubinyi György és Miguel Maury Beundía érsek, bukaresti nuncius társaságában a székesegyház elé vonuló új érsek köszöntötte és megáldotta az összesereglett híveket. Beszédében a saját kultúra és identitás megőrzésére, ugyanakkor a másság tiszteletben tartására biztatott.

– Meg kell tanulnunk, hogy egymásért munkát vállaljunk, és tudjunk együtt dolgozni az élet minden területén – idézte nagy elődje, Márton Áron püspök beköszöntő beszédéből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.