Orbán Balázs: Nem számít egyáltalán jó modellnek Budapest számára a Sadiq Khan vezette London

Az államtitkár egy Facebook-bejegyzést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely a briteknél járt, ahol a Sadiq Khan által vezetett Londont nevezte meg Budapest követendő példájának.

Forrás: FACEBOOK.COM/ORBANBALAZSANDRAS2020. 02. 18. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy Facebook-bejegyzést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten a briteknél járt, ahol a Sadiq Khan által vezetett Londont nevezte meg Budapest követendő példájának. A miniszterhelyettes a BBC-re és egyéb, liberális mércével mérve is mérvadó sajtóorgánumok által megjelentetett cikkekre, illetve a bűnözés mértékét bizonyító statisztikai adatokra hivatkozva fejti ki, miért nem számít egyáltalán jó modellnek Budapest számára az, amit a pakisztáni származású politikus a brit fővárosban tett:

„Karácsony Gergely főpolgármester úr múlt héten Nagy-Britanniában járt, ahol a Sadiq Khan által vezetett London városát nevezte meg Budapest követendő példájának. Karácsony Gergely a Facebookon így fogalmazott: „London fontos példa számunkra, hogy hogyan tehető élhetővé egy nagyváros.”

Budapest főpolgármestere ezzel egy olyan városvezetőt nevezett meg példaképének, akinek regnálása alatt jelentősen romlott a londoni közbiztonság. Mindezt a BBC egyik cikke is megerősítette: a brit közmédia szerint Anglia 20 legveszélyesebb zónája közül 16 a brit fővárosban található. Londonban tavaly fél év leforgása alatt – 2019. január 1. és szeptember 30. között – összesen 110 gyilkossági ügyben folytattak nyomozást a brit hatóságok, a halálos esetek kétharmadát késes támadók követték el. Ezt azt jelenti, hogy az említett időszakban a Sadiq Khan által irányított városban négynaponta (!) öltek meg késsel egy embert. De nem csak a gyilkosságok okoznak problémát Londonban. A terrorista indíttatású támadások is jelentősen megszaporodtak, 2015 óta 9 ilyen támadást kellett elviselniük a londoniaknak.

A statisztikai adatokat látva azt hihetné az ember, hogy London vezetése mindent elkövet a közbiztonság javítása érdekében. Ezzel szemben az igazság az, hogy a brit főváros első embere szerint „a terrortámadások a nagyvárosok életének részét képezik”. Nem csoda, hogy ezzel a mentalitással képtelenek gátat szabni az egyre növekvő bűnözésnek.

Karácsony főpolgármester úr élhetőségre vonatkozó megjegyzését pedig különösen értelmezhetetlenné teszi, hogy a világhírű Economist hetilap kutatási egysége által közzétett 2019-es adatok szerint Budapest a világ 34. legélhetőbb városa, miközben a brit metropolisz csak a 48. helyen szerepelt. Én ugyan nagyon szeretem London városát, de magyarként azért azt is büszkén rögzítsük, hogy a magyar főváros Londonnál, valamint New Yorknál és Párizsnál is élhetőbb volt 2019-ben, a közép-kelet-európai régióban pedig minden várost lekörözött.

Budapestnek tehát élhetőség és közbiztonság tekintetében nincs miért szégyenkeznie. Sőt! Egy Sadiq Khan által vezetett brit főváros pedig semmilyen körülmények között nem lehet a követendő példa számunkra.

Budapestnek – a nemzet fővárosához méltóan – továbbra is egy élhető, szerethető és biztonságos városnak kell maradnia!

A főpolgármester Urat pedig nagy tisztelettel arra szeretnénk kérni, hogy gondosabban válassza meg városunk nemzetközi partnereit; néha ugyanis nemcsak a manapság oly divatos progresszió tekintetében megvalósuló ideológiai azonosság, hanem a józan ész és a szikár tények is számítanak...” – olvasható az államtitkár Facebook-oldalára feltöltött bejegyzésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.