Weinstein útja a sikertől a mélységig

Harvey Weinstein megpróbáltatásai nem értek véget. A szexuális zaklatás és nemi erőszak vádjában bűnösnek mondott egykori filmproducer New York után Los Angelesben szembesül majd vádlóival. A nagy médiafigyelemmel kísért per nemcsak Weinstein karrierjének végét jelenti, de lerántotta a leplet a hollywoodi sztárvilág és a filmszakma kevésbé csillogó, sötét ügyleteiről.

2020. 02. 26. 13:57
Film producer Harvey Weinstein arrives at New York Criminal Court for his sexual assault trial in New York
Az ártatlanság látszata. Harvey Weinstein egészsége is megroppant Fotó: REUTERS/Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy valódi szexuális ragadozó képe rajzolódik ki azokból a tanúvallomásokból és interjúkból, amelyeket a Harvey Weinsteint nemi erőszakkal és szexuá­lis zaklatással megvádolt nők adtak az elmúlt egy-két évben. Ez még akkor is így van, ha a korábbi nagy hatalmú filmproducert a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádjában nem találta bűnösnek hétfőn az illetékes New York-i bíróság esküdtszéke. A 67 éves Weinsteint „csupán” az egykori munkatársa, Mimi Haley elleni szexuális zaklatásban és Jessica Mann színésznő megerőszakolásában mondták ki bűnösnek. Azt már nem tudta rábizonyítani az ügyészség, hogy legalább két vagy több nő sérelmére követett el nemi erőszakot, amely esetben szexuális ragadozóként életfogytiglani börtönbüntetést kaphatott volna. Ezzel szemben csupán az első két vádpontban szabhatnak ki börtönbüntetést Weinsteinre: legkevesebb öt, legfeljebb huszonkilenc év elzárás vár rá.

A hétfői ítélethirdetést követően az egészségügyileg megroppant, járókerettel közlekedő, látványosan lefogyott Weinsteint mégsem a zárkába, hanem kórházba szállították – mellkasi fájdalmakra és rendszertelen szívdobogásra panaszkodott. A megpróbáltatások azonban itt nem érnek véget a megbukott filmproducer számára: hamarosan Los Angelesben is bíróság elé kell állnia ottani szexuális zaklatási ügyei miatt, ezt az eljárást pedig újabbak követhetik. A New York Post napilapnak adott decemberi interjújában arra panaszkodott, hogy Hollywood megfeledkezett róla. A 2017-ben vele szemben felhozott szexuális vádak ugyanis egy csapásra vetettek véget hosszú, sikeres karrierjének. Öccsével, Bobbal közösen alapított filmstúdiója csődbe ment, az elmúlt három évben egyetlen produceri munka sem fűződött a nevéhez, noha korábban olyan filmek elkészítésében vállalt nagy szerepet, mint az Oscar-díjas Szerelmes Shakes­peare, A király beszéde vagy A gyűrűk ura-trilógia.

A New York Post a decemberi interjút többek között Weinstein előző napi gerincműtétjének hegeit ábrázoló fotókkal illusztrálta. Vádlói szerint ez, illetve a járókeret használata azt hivatott elhitetni az esküdtszékkel, hogy a vádlott képtelen lenne a szexuális erőszakra. Az elmúlt években több mint nyolcvan nő illette súlyos vádakkal a producert, közülük többen arra figyelmeztettek, hogy a látszat ne tévesszen meg senkit. Weinstein ugyanis annak idején éppenséggel a joviális és barátságos főnök képét alakította ki magáról, hogy aztán a hálószobában rettenetes dolgokat műveljen.

Az ártatlanság látszata. Harvey Weinstein egészsége is megroppant
Fotó: REUTERS/Brendan McDermid

– Karon fogott, a hálószobába vezetett és az ágyra lökött. Ütöttem, rugdostam, próbáltam kiszabadulni a fogságából – emlékezett vissza Annabella Sciorra színésznő az 1993 telén történt esetre. Az ő esetében azonban a nemi erőszak vádját elévülés miatt nem használhatta fel az ügyészség. – Mire észhez tértem, már levetkőzött. Amikor az ajtó felé fordultam, meztelen testével elém állt. Csapdában éreztem magam – ezt Lauren Young mondta el a tárgyaláson, emlékeztetve az esküdtszéket arra a 2013-ban történt esetre, amikor Weinstein egyik munkatársa üzleti megbeszélésre kísérte fel a fiatal modellt a producer Los Angeles-i lakosztályába, ám a nappali helyett egyenesen a fürdőszobába vitte őt. Mire megérkezett, Weinstein állítólag már megnyitotta a zuhany csapját, s nekiállt levetni ruháit.

Sajtóbeszámolók szerint a per során a védelem arra törekedett, hogy megkérdőjelezze a szóban forgó nők szavahihetőségét, mondván, évekkel, évtizedekkel ezelőtti, homályba veszett eseteket elevenítenek fel, és a #metoo-mozgalom hullámát akarják meglovagolni. A tárgyalás során felmerült az is, hogy a vádlók közül többen szexuá­lis kapcsolatot, illetve baráti viszonyt is fenntartottak Weinsteinnel azután, hogy állítólag megerőszakolta őket. – Én sosem kerülnék ilyen helyzetbe – mondta Weinstein ügyvédje, Donna Rotunno a The New York Times napilapnak azzal kapcsolatban, hogy őt még sosem zaklatták szexuálisan. Kijelentése nagy felháborodást keltett.

A hétfői ítéletet mindenesetre megkönnyebbüléssel fogadták azok a holly­woodi színésznők, akik az utóbbi években a #metoo és a Time’s Up nevű, a zaklatások áldozatainak igazságtételt követelő mozgalmakat felkarolták. – Azoknak a nőknek, akik tanúvallomást tettek, s végigjárták ezt a traumát okozó poklot, azt üzenem: nagy szolgálatot tettetek minden lánynak és nőnek – közölte Ashley Judd, aki korábban szintén zaklatással vádolta meg Weinsteint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.