Athén határozott fellépést vár az uniótól

Forrás: MTI2020. 03. 03. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott támogatást vár az Európai Uniótól a görög kormány az egyre súlyosbodó menekültválságban. Erről egy görög kormányzati forrás számolt be kedden. Ugyanerre kérte a tömböt Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa is.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a Törökországgal határos Evrosz megye székhelyén, Alekszandrupoliszban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, valamint David Sassolit, az Európai Parlament elnökét.

„Senki nem juthat át a határon. A nemzet egységes erőfeszítéseiben. A hatóságok morálja kiváló, végzik a feladatukat. Görögországot nem lehet zsarolni. Az ország határai Európa határai” – jelentette ki a görög kormányfő a Szkai TV-nek nyilatkozva.

A négy politikus déután Kasztaniesz határfaluban közös nyilatkozatot tesz.

Charles Michel, Kiriákosz Micotákisz és Ursula von der Leyen
Fotó: MTI/AP/Dimitrisz Papamicosz

Ezen részt vesz Margarítisz Szkínász bizottsági alelnök, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök és Davor Bozinovic horvát belügyminiszter is – tették hozzá.

A török-görög határ török oldalán több mint tízezer ember gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza tovább vonulásukat az Európai Unió felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével megakadályozták ezt. A görög hatóságok egyúttal felfüggesztették a menedékkérelmeket elbíráló eljárásokat, hogy ezzel is akadályozzák a migránsok bejutását az országba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bírálta az intézkedést.

Az Európai Uniónak több erőforrást kell az újabb migrációs hullámmal szembesülő Görögország rendelkezésére bocsátania – szögezte le Filippo Grandi menekültügyi főbiztos genfi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tagjaként Görögország elsősorban a tömbre támaszkodhat.

A tisztségviselő arra kérte az uniós tagországokat: fejezzék be a civakodást, és inkább derítsék fel a válság okait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.