Ostrom alatt a görög határ

Brüsszelben egyeztet ma a megbukott migrációs paktumról Recep Tayyip Erdoğan török elnök uniós kollégáival. Egyre mélyül ugyanis a görög határon kialakult migrációs válság, a hétvégén több mint 1200 illegális határátlépést kíséreltek meg.

Buzna Viktor
2020. 03. 09. 7:47
Migrants stand near a cloud of tear gas as they gather on the Turkish-Greek border near Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies
Két tűz között. Görögország felé zárva az út Fotó: HUSEYIN ALDEMIR Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak az Európai Unió határait ostromló menedékkérőkkel, de a török rendőrséggel is összetűzésbe kerültek a hétvégén a görög határőrök. Egyes becslések szerint a százezres tömeg a hétvégén több mint 1200 alkalommal próbált illegálisan bejutni Görögországba, és athéni jelentések szerint a helyszínre vezényelt török rendőrségi egységek nemcsak a migránsokra, de a görög határőrökre is könnygázgránátokat dobtak. A két ország között egyre feszültebbé válik a helyzet, miután február 28-án Ankara bejelentette, hogy a török hatóságok a továbbiakban nem tartóztatják fel az Európai Unióba igyekvő menekülteket. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, a török fél pedig fokozta biztonsági intézkedéseit, hogy megakadályozza a visszatoloncolásokat. Ennek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy az Európai Unió és Törökország 2016-os migrációs megállapodása összeomlott, ami szerinte Recep Tayyip Erdoğan felelőssége. Micotákisz azzal vádolta meg a török elnököt, hogy nemcsak szabadjára engedte az országában veszteglő migránsokat, de segíti is őket abban, hogy az EU felé induljanak. Válaszul Ankara közölte, Athén nem veszi figyelembe az uniós szerződéseket és a genfi egyezményt, nyíltan megsérti a nemzetközi jogot és az unió értékeit.

Ezt követően a török belügyminiszter bejelentette, hogy hamarosan jelentősen felduzzadhat a Görögországba bejutni próbáló migránsok száma. – Ez csak a kezdet. Ami eddig történt, az még semmi – fogalmazott szombaton Süleyman Soylu, hozzátéve, hogy a Görögországba átjutott migránsok száma elérte a 143 ezret. Athén ezzel szemben állítja, hogy sem a szárazföldön, sem a tengeren nem engedi be területére a migránsokat.

Miközben a két ország üzenetháborút vív, az áramló tömegek egyre nagyobb problémát okoznak. Leszboszon tűz ütött ki egy menekülttáborban, ami összefügghet azzal, hogy a több száz, újonnan érkezett menekült miatt a helyiek egyre feszültebbek. Az Égei-tenger görög szigeteire több mint 1700 migráns érkezett az elmúlt héten, így majdnem negyvenezren várakoznak menekülttáborokban. Görögország migrációs minisztere, Notis Mitarachi a hírre reagálva bejelentette, újabb táborok építését tervezik a főváros, Athén vonzáskörzetében.

Két tűz között. Görögország felé zárva az út
Fotó: Reuters

– Nem hagyhatjuk ezeket az embereket a szigeteken – fogalmazott, bejelentése szerint két, zárt tábor kialakítását tervezik, összesen ezer férőhellyel.

Ez azonban aligha lesz elegendő, ha Ankara nem változtat politikáján, Törökországban a szíriai menekültek száma meghaladja a 3,7 millió főt. Az Európai Unió és Ankara 2016. márciu­sában abban állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat és visszafogadja az uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre. A visszaküldöttekért cserébe az EU – először egy 72 ezres kontingens erejéig – legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását.

Bár az alku eredményes volt, Törökország folyamatosan bizonytalanságban tartotta Brüsszelt, s végül átengedte a bevándorlókat. Az unió ugyanis egyre határozottabban elutasítja a fenyegetőzést, szombaton Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos már arról beszélt, hogy kevesebb lehet a törökországi menekültek ellátására felajánlott pénzügyi támogatás összege, és attól függően folyósítják, hogy Ankara betartja-e a menekültügyi egyezményt. A magyar álláspontot tükröző, határozott uniós fellépés eredményes lehet: Erdoğan ma Brüsszelbe látogat, hogy az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel egyeztessen a helyzetről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.