Állataltatókat használhatnak a svéd kórházak

A svéd gyógyszerészeti ügynökség engedélyt adott rá, hogy általában állatokon használt altatókat embereken is alkalmazzanak, mivel a koronavírus-járvány miatt vészesen fogynak a készletek – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 04. 14. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd gyógyszerészeti ügynökség arról számolt be, hogy a hagyományos Propofol névre hallgató gyógyszer, melyet az altatóorvosok használnak főváros-szerte porciózva van, és ezért hivatalosan is engedélyezte, hogy amikor a készletek kifogynak, a kórházak olyan gyógyszereket is alkalmazhatnak majd, amiket általában az állatokon szoktak használni.

Björn Eriksson a stockholmi egészségügyi igazgató elmondta, tisztában vannak a helyzettel, és igyekeznek csak akkor használni a mesterséges altató gyógyszereket, amennyiben az elengedhetetlen, és alternatív gyógyszereket is alkalmaznak.

A svéd eszközhiány már régóta komoly problémát jelent országszerte, de főleg a fővárosban, ami a megbetegedések központjává vált. Egyes kórházak állami segítség nélkül saját maguknak szervezték meg a védőfelszerelések beszerzését Kínából. Az SVT arra is rámutatott, hogy a járvány miatt drasztikusan csökkent az országban elvégzett nem sürgősségi műtétek száma. Az infografikákon jól látszik, hogy már az év 14. hetében 63 százalékkal csökkent az ilyen műtétek száma és a sürgősségi beavatkozások száma pedig hullámzó, de tartja magát.

Svédországban jelenleg majdnem 11 ezer fertőzöttje van a járványnak és 919 halottja. A magas esetszám azzal magyarázható, hogy Svédország a nyájimmunitás módszere mellett tette le a voksát és nem vezetett be más országokhoz hasonló karantén korlátozásokat. A halálozások száma kapcsán Anders Tegnell állami járványszakértő azt nyilatkozta, hogy azokat többféleképpen mérik, de senki nem olyan pontosan mint Svédország, ami azt jelenti, hogy más országokban rosszabb a helyzet, mint az a statisztikáik mutatják, míg a svéd adatok közelebb állnak a valósághoz.

Tegnell kedd délelőtt azt is elmondta, hogy a magas halálozási arány azért van, mert Stockholmban a járvány eljutott az idősek otthonaiba és reméli, hogy az ország többi része tanul majd az ő hibáikból. Hozzátette ezt elszámítva a svéd számok jók, csak a halálozások kiugróak.

A V4NA Hírügynökség teljes cikke IDE KATTINTVA érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.