Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Anglia

Kassai tiltakozó: Nem volt más választásom + videó

Más lehetséges útja nem volt, hogy felhívjam a közösség és elsősorban a katolikus világ figyelmét egy ilyen anomáliára – mondta a ma7.sk felvidéki lap kérdésére Fraenkel Emil, kassai magyar orvos, miért tiltakozott az ellen, hogy megszüntették a városban a magyar nyelvű misét.

2020. 04. 12. 11:53
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagycsütörtöki szlovák nyelvű szertartás előtt a kassai Szentháromság-templomban egyéni tiltakozó akcióval a helybéli orvos felolvasott egy szöveget, amelyben rávilágított, mostantól csakis szlovák nyelvű misét tartanak a városban, pedig a templom hagyományosan a kassai magyarság központja volt. Fraenkel Emil szerint ez Trianon óta így van, bár az utóbb húsz évben már voltak szlovák misék is, ám szerinte a húsvéti három szent napon csakis magyarul miséztek, egyedüliként a kassai 22 templom közül. Mint arról beszámolt, a premontrei rend tulajdonában levő templomban úgy változtatták meg a szabályokat, hogy a koronavírus-járvány idején nem lehet személyesen részt venni az istentiszteleten, így az eredetileg a rend központjában, Jászóban tartott miséket behozták a Szentháromság-templomba, s onnan közvetítik azokat online módon.

„Annak ellenére, hogy Kassán hat templomból közvetítenek párhuzamosan ilyen módon szlovákul misét, és a premontreiek rendi miséje lesz a hetedik„ – mondta a magyar orvos. Ezzel pedig ideiglenesen a magyar misézés megszűnt Kassán Fraenkel Emil szerint. Emiatt döntött úgy, hogy tiltakozik a helyzet miatt, és bár beszámolója szerint igyekezett beszélni Martin Štrbák premontrei apáttal, ő erre nem volt hajlandó. Ezt követően ment be a templomba nagycsütörtökön, s mondta el előre elkészített nyilatkozatát. Mint hozzátette Fraenkel, erre az apát azt mondta, hogy a nyakánál fogva fogja őt eltávolítani, s hívatta a rendőrséget.

Az aktivista jelezte, a kassai magyar közösség szenved, hogy a húsvéti misékbe bekapcsolódni csak a Duna Televízió hullámain keresztül lehetséges. Állítása szerint a templombeli szertartásokon 300-350 fő szokott részt venni, amire az idén nem kerülhet sor, mindazok ellenére, hogy hét helyről közvetítenek Kassán szlovák misét.

Jelezte, a kassai magyar katolikus közösség minden tagja támogatta, akivel beszélt, s biztos benne, hogy a csendes támogatást is bírja magánakciója.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.