Kína felelősségét firtatják a nyugati titkosszolgálatok?

Ausztrál lap szellőztette meg nyugati titkosszolgálatok nem hivatalos álláspontját.

2020. 05. 03. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggódó nyugati kormányok Kína felelősségét kutatják a koronavírusjárvány ügyében, jelentette az RT orosz hírportál, amely az ausztrál Sunday Telegraph hírére támaszkodik. A lap szerint az öt országból álló szövetségesi csoport (az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és az Egyesült Királyság) Öt Szemként elhíresült hírszerző ügynökségei közösen keresik Peking felelősségét, ez a dokumentum látott napvilágot Ausztráliában.

Az anyagban helyet kap a feltételezés, hogy a vírust egy laboratóriumban hozták létre, s említést tesz a Vuhani Virológiai Intézetről és annak vezető kutatójáról, Si Cseng-liről (Shi Zhengli), aki koronavírusok vizsgálatával szerzett magának hírnevet. Az RT megjegyzi, az elméletre nincs bizonyíték. Az orosz portál ugyanakkor úgy véli, egyértelmű, a dokumetum alapján a cél, Peking befeketítése. „Mi van akkor, ha Kína elveszítette az irányítást az egyik veszélyes anyaga felett és mindent megtett, hogy eltüntesse a bizonyítékokat?„ – utal a lehetőségre a lap. A dokumentum Pekinget azzal vádolja, hogy a vuhani piacteret, ahol a vírus elkezdett terjedni fertőtlenítette, így semmisítve meg a lehetséges bizonyítékokat.

Az RT rámutat, a dokumentumot nem hozták hivatalosan nyilvánosságra, ám az ausztrál lapban való kiszivárogtatás, a messzire nyúló feltételezések megfogalmazása, és a drámai megfogalmazások magukon viselik a nyugati külpolitika jegyeit. „Emlékszünk, hogy Szaddám Huszein titokban nukleáris anyagokat szerzett be, és készen állt Európa megtámadására rakétáival 45 percen belül? Vagy azokra az orosz hackerekre, akik befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást mémek útján? Ezek alapján sok újabb „felfedezésre” számíthatunk az előttünk álló hónapokban” – vélte az orosz hírportál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.