Orosz és kínai dezinformációs kampányra figyelmeztetnek

Súlyos váddal illették vezető amerikai illetékesek Oroszországot a washingtoni külügy európai sajtónak tartott telekonferenciáján, amelyre a Magyar Nemzet is meghívást kapott. Attól is tartanak: Moszkva hitelteleníteni akarja majd a közvélemény előtt a koronavírus-járvánnyal szembeni oltóanyagot.

2020. 05. 08. 6:50
Philip Reeker, U.S. acting assistant secretary of state for European and Eurasian Affairs, arrives to testify in impeachment inquiry against U.S. President Donald Trump, in Washington
Philip Reeker Fotó: REUTERS/Siphiwe Sibeko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a valószínűsége, hogy az orosz dezinformációs rendszer fel fog lépni annak érdekében, hogy aláássa a Covid-vakcinába vetett bizalmat, amint az hozzáférhető lesz. Láttunk már példát ilyesmire, és valószínűleg ezután is megteszik: terjesztik a saját hamis információikat, illetve felerősítik az összeesküvés-elméleteket gerjesztő helyi hangokat – hangzott el a washingtoni Külügyminisztérium telefonos sajtóbeszélgetésén. Ezt Philip Reeker, az Európával foglalkozó helyettes államtitkárság vezetője és Lea Gabrielle, a külügy dezinformációs elhárítóközpontjának koordinátora tartotta európai újságíróknak, és a Magyar Nemzet is meghívást kapott.

A vezető amerikai külügyi illetékesek Moszkva taktikáját rendkívül felelőtlen magatartásnak és közegészségügyi kockázatnak nevezték, hozzátéve: értesüléseiket megosztják az európai szövetségesekkel. Washingtonban úgy látják: az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos orosz propaganda – így az is, hogy az ötödik generációs mobilnet-hálózat (5G) veszélyes kísérlet lenne az emberiségen – a világszerte milliókat megfertőzött Covid-19 esetében is folytatódik.

Philip Reeker
Fotó: REUTERS/Siphiwe Sibeko

Gab­rielle példaként említette, hogy Moszkva táptala­jául szolgál az olyan elméleteknek, amelyek szerint a koronavírust az Egyesült Államok biológiai fegyverként fejlesztette ki, a Nyugat a kór terjedését akadályozó erőfeszítései pedig – mint állítják – azt a célt szolgálják, hogy kormányaik egyre jobban a befolyásuk alá vonják társadalmaikat. A két amerikai illetékes a kínai dezinformációs erőfeszítésekkel, így azzal kapcsolatban is kifejezte aggodalmát, hogy Pekingben az amerikai hadsereghez kötötték a vírus eredetét.

Mindez a Covid-19 körüli globális kommunikációs háború része. Donald Trump amerikai elnök és külügyminisztere is azt mondta korábban, a Covid-19 epicentruma a közép-kínai Vuhan, az ottani laboratóriumban kísérletezhették ki a vírust. Ezt utóbb az amerikai hírszerzés nem találta megalapozottnak. – Úgy véljük, folytatni kell a vírus és a járvány eredetét kutató vizsgálatokat. Továbbra sincs teljes hozzáférésünk, a Kínai Kommunista Párt nem biztosítja az átláthatóságot – mondta most Reeker, aki a ’90-es években Budapesten is szolgált diplomataként.

Washington feltűnően nagy gondot fordít arra, hogy az európai sajtó előtt támadja az orosz és a kínai kommunikációs taktikát. – Nagyon közelről figyelemmel kísérem a rosszindulatú orosz befolyást. Aggodalomra ad okot – mondta nemrég Tod Wolters amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka egy ugyanilyen telekonferencián.

Cenzúrázott EU-cikk

Cenzúrázta európai uniós nagykövetek cikkét a China Daily kínai pártlap, kihúzva belőle egy mondatot, amely utalt arra, hogy a világjárványt okozó koronavírus Kínából ered – írta tegnap a ­South China Morning Post című hongkongi lap. Az EU szerdán megerősítette, hogy a cikket cenzúrázták, ráadásul azt is közölte, hogy a kínai Külügyminisztérium tiltakozása miatt a cikket eredetileg nem is hozhatta volna le a China Daily. Az EU emiatt hozzájárult, hogy az angol nyelvű verzióból töröljék a sérelmezett mondatot, de az végül a kínai nyelvű verzióban sem szerepelt, habár eredetileg nem így állapodtak meg. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.