időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Szemben a trenddel: Norvégia nem javasolja a maszkot

Kottász Zoltán
2020.05.10. 14:10
Szemben a trenddel: Norvégia nem javasolja a maszkot

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a norvég közegészségügyi intézet azért nem javasolta betartandó szabályként az arc eltakarását, mivel tudományosan semmi sem támasztja alá annak hatékonyságát. A hivatal elsősorban attól tart, hogy a rossz minőségű maszkok hamis biztonságérzetet adnak az embereknek. – Azt eredményezhetik, hogy az emberek nem fordítanak kellő figyelmet a többi tanácsunkra, például arra, hogy tartsanak távolságot egymástól és maradjanak otthon, ha megbetegednek – nyilatkozta Hanne-Merete Eriksen-Volle, az intézet virológiai osztályának vezetője. Kollégája, Petter Elstrøm szerint a maszknak azokban a városokban van értelme, ahol nagy a népsűrűség. – Más a helyzet a sanghaji metrón, mint az oslóin – közölte. Hanne-Merete Eriksen-Volle úgy véli, az alacsony fertőzöttség Norvégiában éppen annak bizonyítéka, hogy nincs feltétlen szükség a szájmaszk viselésére.

Az 5,4 millió lakosú Norvégiában 8099 regisztrált koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, a halálesetek száma 219, ám egyelőre csupán 32-en gyógyultak ki a betegségből. A napi új fertőzöttek száma mindenesetre rohamosan csökken, szombaton 29 új esetet regisztráltak. A skandináv országban már hetekkel ezelőtt megkezdték a korlátozások lazítását: április 20-án újranyitották a bölcsődéket és az óvodákat, április 27-én az általános iskolákat, a fodrászatokat és a kozmetikákat. Most hétfőtől nyílnak újra a középiskolák is. A gazdaság beindítása érdekében június elsejétől vendégeket fogadhatnak a bárok, június közepétől engedélyezik a 200 főnél nem nagyobb kulturális és sportrendezvényeket.

Míg a világsajtóban megszólaltatott legtöbb szakértő a maszkhasználat híve, lapunk is beszámolt Frank Ulrich Montgomery, az Orvos Világszövetség német elnökének véleményéről. Mint mondta, nem a maszkviselés a döntő elem, hanem a társadalmi távolságtartás betartása. A The Guardian brit napilap pedig a napokban idézte Ben Killingley-t, a University College London kórházának orvosát, aki kifejtette: nem bizonyítható egyértelműen, hogy az arc eltakarása csökkenti a fertőzés terjedését. – Amíg sikerül betartani a kellő távolságot, nem létfontosságú a maszk – mondta a The Los Angeles Timesnak Chunhuei Chi, az Oregoni Állami Egyetem professzora.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.