Tusk fél a demokráciától

Donald Tusk és több volt politikus is bojkottálja a lengyel elnökválasztást. Arra hivatkoznak, hogy a járványhelyzet miatt azt el kell halasztani, azonban a kormány szerint az igazi ok az, hogy az ellenzék le van maradva a kormánypárti jelölt mögött.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 05. 02. 19:18
EU leaders summit
European Council President Donald Tusk holds a news conference at the European Union leaders summit in Brussels, Belgium October 18, 2018. REUTERS/Yves Herman - RC14D1C43F40 Fotó: Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beata Szydło korábbi miniszterelnök, a Jog és Igazságosság Párt európai parlamenti képviselője a TVP műsorában jelentette ki, hogy a „hisztéria, amit az ellenzéki politikusok gerjesztenek” arra irányul, hogy destabilizálja a lengyel politikai helyzetet.

Rámutatott, hogy Duda ellenfelei nehéz helyzetben vannak, és egyes jelölteknek ötletük sincs, milyen programmal induljanak. Szydło elmondta, mindenki, aki a májusi választásokat kritizálja, igazából csak káoszt akar szítani az országban – olvasható a V4NA cikkében.

Az interjú válasz a bojkottra, melyet több lengyel politikus hirdetett, hogy meggátolja a májusi lengyel elnökválasztásokat. Többek között a volt Európai Tanács elnöke Donald Tusk is. Ezenkívül az összes ellenzéki elnökjelölt is kijelentette, hogy nem vesz részt a választásokon. A bojkottálók arra hivatkoznak, hogy a jelenleg is tomboló koronavírus járvány miatt hiba volna megtartani az eseményt.

Tusk külön felszólította a lengyel állampolgárokat, hogy gondolkodjanak „józanul”, és ne vegyenek részt a választáson. Az EPP elnöke tavaly jelezte ugyanakkor, hogy maga azért nem indul jelöltként a választáson, mert úgy érzi, olyan személyre van szükség az elnöki székben, akiket nem terhelnek népszerűtlen múltbeli döntései. Ezzel utalhatott a miniszterelnöksége alatt történt nyugdíjkorhatár emelésre, de akár az Amber Gold botrányra is, mely több ezer lengyelt tett tönkre anyagilag.

Akkor Tusk még úgy látta, hogy az ellenzék nélküle is sikerrel megnyerheti a választást, de ahogy nemrég hangot adott véleményének, a jelenlegi körülmények között azt el kell halasztani.

A kormánypárt azonban máshogy látja a helyzetet, és kijelentette, hogy postai úton a választások biztonságosan lebonyolíthatók és beláthatatlan következményekkel járhat, ha mégsem kerülnek megrendezésre.

Andrzej Duda jelenlegi elnök továbbá azt is hangsúlyozta, hogy az elnökválasztás többről szól, mint a demokrácia alapvető kellékéről, ez egy állampolgári kötelesség, hogy biztosítani tudják az állam működését. Ez a folytonosság most kiváltképp fontos, hiszen, bár Lengyelország nem rendelt el veszélyhelyzetet, továbbra is küzd a koronavírus-járvány hatásai ellen.

„Akik azt mondják, hogy a választások veszélyeztetik a lengyeleket, azoknak meg kell érteniük, mekkora veszélyt jelent a választások hiánya, mert ezzel megbénulhat az állam” – fogalmazott Duda egy interjújában.

Az elnökválasztások jelenlegi állása a CBOS felmérése szerint

Piotr Müller kormányszóvivő korábban azt is leszögezte, hogy az ellenzék egészségügyi kockázatra való hivatkozásai nem igazak és azért ragaszkodik a választások elhalasztásához, mert rosszul állnak a jelöltjei. Ezt a CBOS felmérése is alátámasztja, mely szerint Andrzej Duda továbbra is magasan 52 százalékos támogatottságot élvez, míg a választásokat kritizáló ellenfelei a 15 százalékot sem érik el. A Tusk-féle Polgári Platform (PO) jelöltje ráadásul csupán 5 százalékos támogatást élvez.

Nem meglepő tehát, hogy Tuskék igyekeznek minden áron megakadályozni az elnökválasztást, és így egy kis időt nyerni saját jelöltjeik számára. Maga Donald Tusk ráadásul még miniszterelnöksége alatt az elnöki jogköröket is csorbította volna, ennek érdekében az alkotmányt is módosítani akarta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.