A Simpsons producere is letérdelt a politikai korrektség előtt

A jövőben a nem fehér karaktereknek kizárólag nem fehér szinkronszínészek kölcsönözhetik a hangjukat.

2020. 06. 27. 15:38
Animated characters from "The Simpsons" pose with their star on the Hollywood Walk of Fame, Janaury ..
Animated characters from "The Simpsons" pose with their star on the Hollywood Walk of Fame, Janaury 14 during ceremonies along Hollywood Boulevard with Simpsons creator Matt Groening. The Simpsons, the longest running animated comedy series in the history of television, is celebrating its tenth anniversary Janaury 14. Shown (L-R) Homer, Bart, Lisa and Marge (holding baby Maggie.) - PBEAHULOLCO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a George Floyd halála után az egész világra kiterjedő kultúrharc: a globális konszernek és véleményvezérek egymásra rálicitálva igyekeznek minél nagyobb gesztusokkal kinyilvánítani támogatásukat a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak, BLM) mozgalom, illetve a liberális baloldal által képviselt értékek felé. Most beállt a sorba a nagy sikerű amerikai rajzfilmsorozat, a Simpson család producere is, aki a minap egy rövid nyilatkozatban bejelentette:

Haladunk előre, a jövőben a nem fehér (vagy, a Simpson családról lévén szó, sárga) karaktereket kizárólag nem fehér szinkronszínészek szólaltathatják meg.

A Fox amerikai tévécsatorna arra egyelőre nem tért ki, mi lesz a jelenleg alkalmazott színészekkel – derült ki a BBC hírtelevízió összefoglalójából. A műsor készítői egyébként évek óta kritikák kereszttüzében állnak amiatt, hogy más etnikai hátterű karaktereknek is fehér szinkronszínészek kölcsönöznek hangot.

A legutóbbi ilyen eset az Apu Nahasapeemapetilon nevű amerikai indián karakternek hangot kölcsönző Hank Azaria miatt robbant ki. A színész még az év elején – azelőtt, hogy a BLM mozgalom újból erőre kapott volna – úgy döntött, otthagyja a szerepet. Apu karaktere 1990-ben bukkant fel először a sorozatban.

A BBC megjegyzi, a szórakoztatóipar egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy az eddiginél jóval több lehetőséget biztosítson a nem fehér bőrű előadóművészeknek is.

A Family Guy sem lesz a régi

Szinte a Fox csatorna bejelentésével egy időben a Family Guy egyik mellékszereplőjét, Clevelandet húsz éve megszólaltató színész, Mike Henry a Twitter-mikroblogon bejelentette: fekete karaktert fekete színésznek kell játszania, ezért otthagyja a figura szinkronizálását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.