Ki Adama Traoré, aki miatt utcai háborúk dúlnak Párizsban?

Amerikában a feketékre hivatkozik a radikális baloldal, Európában a migránsokra mint állítólagos áldozatokra.

Forrás: origo.hu2020. 06. 06. 18:41
Banned demonstration in Paris in memory of Adama Traore in Paris
People block the road as they attend a banned demonstration planned in memory of Adama Traore, a 24-year-old black Frenchman who died in a 2016 police operation which some have likened to the death of George Floyd in the United States, near the courthouse in Paris, France June 2, 2020. REUTERS/Gonzalo Fuentes - RC281H9M41WK Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egy hete a radikális baloldal irányításával a legnagyobb amerikai városokban gyújtogatnak, fosztogatnak, járókelőket vernek össze szélsőséges csoportok, Párizsban is elkezdődtek a hasonló utcai háborúk. Természetesen nem véletlenül – vélekedik az Origo. Ahogy a kommunisták annak idején a forradalom exportjáról álmodoztak, a mai radikális baloldal (bizonyos tekintetben mai kommunistáknak is hívhatjuk őket) az amerikai eseményeket akarja Európába hozni.

Amerikában a feketékre, Európában a migránsokra hivatkozik a radikális baloldal mint állítólagos áldozatokra. De amíg Minnesotában George Floyd valóban úgy halt meg, hogy egy rendőr rátérdelt a nyakára és megfulladt, a franciáknál ürügyként használt esetben a rendőrök (pontosabban a csendőrök) vétlenek. (George Floyd halálával kapcsolatban hozzáteszi az Origo, hogy a férfit egyébként jogosan fogták el, hiszen pénzhamisító volt. A rendőri brutalitást nem menti, de az elfogást nehezítette, hogy egy drog hatása alatt álló férfi ellen kellett intézkedniük. És azt egyébként semmi sem bizonyítja, amit a radikális baloldal állít, hogy a fehér rendőr azért volt ennyire agresszív, mert a bűnöző fekete volt.)

Franciaországban Adama Traoré, a korábban 17-szer lebukott, mali származású migráns éppen börtönből szabadult, amikor igazoltatni akarták csendőrök Párizs egyik elővárosában, de elmenekült. Aztán elfogták, majd a csendőrségen rosszul lett és meghalt. Mindez 2016-ban történt. Adama Traoré drogozott és szívbeteg volt, az elmúlt évek szakértői véleményei szerint nem ölték meg.

Június 2-án viszont – szemben a hivatalos orvosi szakvéleménnyel – a család egy nem igazságügyi szakértőt szerzett, aki szerint a csendőrök tehetnek a haláláról. Ezután a járványhelyzet ellenére engedély nélküli tüntetést szerveztek – egyetlen óra alatt. Több mint húszezren voltak ott, és mint később kiderült, a megmozdulást radikális baloldali, radikális muszlim és antiszemita csoportok irányították, a résztvevők néhány óra alatt feldúlták Párizst. Adama Traoré apját egyébként veszélyes bandavezérnek tartják, akitől a környék retteg. A férfi poligámiában él, négy felesége van. Igaz, erről a francia baloldali média sokáig hallgatott. Szombatra egyébként két tüntetést is szervezett a radikális baloldal Párizsban, ezeket a francia rendőrség betiltotta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.