Kína vízumkorlátozásokkal vág vissza Washingtonnak

Kína vízumkorlátozásokkal sújt olyan amerikai tisztségviselőket, akik megítélése szerint „arcátlan magatartást tanúsítanak” a hongkongi ügyekkel kapcsolatban – jelentette be Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2020. 06. 29. 14:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lépés válasz arra, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy pénteki közleményben szintén vízumkorlátozásokat jelentett be olyan kínai tisztségviselőkkel szemben, akik Washington szerint felelőssé tehetők a hongkongi szabadságjogok megcsonkításáért.

A kínai külügyi tárca az ellenlépésről azzal egy időben számolt be, hogy az Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága a Hongkong számára kidolgozott, új nemzetbiztonsági törvénytervezetről tárgyal egy vasárnap kezdődött háromnapos ülésen. A várakozások szerint a bizottság az ülésszak keddi vége előtt jóváhagyhatja a törvényt, amely hongkongi demokráciapárti aktivisták és egyes külföldi kormányok aggodalmát is kiváltotta. Az előterjesztés bírálói szerint törvényi erőre emelkedése esetén tovább gyengíti Hongkong autonómiáját, amelyet Peking az „egy ország, két rendszer” elvének megfelelően szavatol a különleges közigazgatási státusú városnak azóta, hogy Hongkong 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Peking mindenesetre leszögezte, hogy a törvénytervezet csak rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust, valamint a külföldi felek Hongkong belügyeibe avatkozását hivatott megakadályozni.

„Az Egyesült Államok szankciók kivetésével igyekszik akadályt gördíteni a hongkongi nemzetbiztonság védelméről szóló kínai törvénytervezet elé, de nem fog sikerrel járni” – fogalmazott hétfőn a kínai külügyi szóvivő. Csao arról is beszámolt, hogy Kína panaszt tett az Egyesült Államoknak az amerikai szenátus által a múlt héten elfogadott törvény miatt, amely kötelező szankciókat írna elő a Hongkong autonómiáját korlátozó intézkedéseket támogató személyekkel és vállalatokkal szemben.

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pompeo a múlt hónapban jelentette be, hogy visszavonja a Hongkong számára biztosított különleges gazdasági és kereskedelmi előnyöket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.